PS Stadsgids Bewaar

Feestje van de dag: Moksi-Amsterdam op haar best

Organisator Clife Martins: 'Wil je een actiefoto?' Met vriendin Vincinza Adamo.
Organisator Clife Martins: 'Wil je een actiefoto?' Met vriendin Vincinza Adamo. © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: dansfeest Moksi.

De uitnodiging is al buitengewoon vrolijk: dansfeest Moksi in Surinaams eethuis Uitvlugt. Moksi in muziek, kleur, leeftijd, achtergrond. Moksi betekent mix in het Surinaams, staat er nog bij, maar dat is nou ook weer niet nodig. Ik kom regelmatig bij de ­Surinaamse afhaal.

Eethuis Uitvlugt zit verstopt in het industrieterreintje achter de Staatsliedenbuurt. Voor de deur staan enkele rieten, overdekte strandstoelen. Gezellig! Je krijgt meteen zin een gebreid badpak aan te trekken. Er zijn zo'n honderd gasten beloofd, maar die laten nog even op zich wachten. De dj is wel op stoom.

We - het is zaterdagavond, de verslaggever heeft zijn verkering, dol op dansen, mee - gaan zitten aan een rond tafeltje. Niet lang. De dj komt het tafeltje verschuiven: "We gaan beginnen." Het tafeltje staat inderdaad midden op de dansvloer, excuus. Niet dat het daarna onmiddellijk volstroomt.

Wat dansfeest Moksi
Waar Uitvlugt, Van Hogendorpstraat
Wie Clife Martins, Mike Fire, Rick Gieltjes, Patricia Linscheer, Marisca Kensenhuis
Wanneer zaterdag 23 maart, 21.00 tot 02.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer *****
Hans zag ook niemand de hele tijd op zijn mobieltje kijken

We krijgen een Sranan Mule, de Moscow Mule van Suriname. Gingerbeer, gember en wodka. Nog een paar hiervan en deze jongen wordt door zijn meisje de dansvloer op gesleurd, want zo gaat dat.

Ook lief: op de tafels staan bakjes kroepoek en minipretzels. Dj Rick Gieltjes komt het concept uitleggen. Vele muziekstijlen door elkaar, zodat je niet lang hoeft te wachten als een nummer je iets minder aanspreekt.

Caribbean, disco, funk, latin, dancehall, r&b, hiphop, alles. Gieltjes: "En straks werken we toe naar bigi pokoe; dat betekent grote muziek in het Surinaams."

Uitstekend concept.

Niet lang daarna is de dansvloer vol en lekker druk is het ook. Daar komen de eerste hapjes al.

"Ik hou niet van één soort muziek de hele avond, dan word ik helemaal gek," zegt organisator Clife Martins. "Ik was vroeger ook van de mixtapes."

Drie jaar geleden organiseerde hij dit feest in Akhnaton, twee jaar ­geleden in Volta, en nu hier. "Dit is uit nood geboren. Ik heb een bepaalde leeftijd en hou van dansen en uitgaan, maar niet met zeventienjarige meisjes naast me op de dansvloer. Ik kon het niet meer vinden in de stad."

Het omslagpunt weet hij nog precies. "Ik ging uit en kwam mijn neefje van zestien tegen. Weet je? Dan wordt het gewoon tijd." Helemaal goed. Even op de foto, Clife?
"Wacht even, deze moet ik dansen. Dit is een track van mijn neefje."

En weg is Clife. Langer dan één nummer.

Topfeest.

Niemand dringt voor bij de bar, elke bots in de drukte wordt beantwoord met een glimlach, een en al vrolijkheid.

Dit is moksi-Amsterdam op haar best.

Hup, daar moet ik al de dansvloer op.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.