PS Stadsgids Bewaar

Feestje van de dag: de jankerds van 'Red Red Wine'

Jérome Jacober (Eminent Life): `Voor zo'n iconisch lied wilden we een kwaliteitsproduct.` De rode, rode wijn is inderdaad een stuk beter te hachelen dan het lied.
Jérome Jacober (Eminent Life): `Voor zo'n iconisch lied wilden we een kwaliteitsproduct.` De rode, rode wijn is inderdaad een stuk beter te hachelen dan het lied. © Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag:  launch Red Red Wine (Limited Edition).

Niemand komt ongeschonden door zijn jeugdjaren, van milde tegenvallers tot grote trauma's, maar één ding heeft mijn jeugd werkelijk geruïneerd. Red Red Wine van UB40.

Hadden we eindelijk die punk­herrie achter de rug, stond Red Red Wine vijf jaar onafgebroken op 1, elke aflevering van Toppop weer, al kan het best ook een ander zeiknummer van die jankerds zijn geweest. Ik ga ze straks ontmoeten.

Voorafgaand aan hun concert in de Ziggo Dome is de launch van een eigen wijn. Juist, rode, rode wijn. The Limited Edition Red Red Wine, Bordeaux Supérieur. Bandfotograaf Anjali Ramnandanlall komt me ophalen. Ze verwacht vijf mensen. Vijf? "Het is echt een vipbijeenkomst." Of de band erbij is, is opeens niet meer zeker. "Met muzikanten weet je het nooit." Sowieso is dit UB40 featuring Ali en Astro.

Wat launch Red Red Wine (Limited Edition)
Waar Ziggo Dome, De Passage
Wie Jérome Jacober, Danny Damman, Anjali Ramnandanlall, Marcel Wagenaar, Linda van der Vlies
Wanneer woensdag 10 april, 18.00 tot 20.45 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans heeft zijn week niet met wereldsterren

Er bestaat ook een Real UB40. Die lui vechten elkaar al decennia de rechtbank in en uit. Ik heb een documentaire daarover met veel plezier bekeken. In een zaaltje boven staat Jérome Jacober. Hij praat Engels met een Frans accent.

We beginnen met champagne, vertelt hij. "This is made to celebrate fifty years of The Who." Roger Daltrey zelf was verbaasd dat rockers die leefden zoals zij het vijftig hadden volgehouden. Vandaar deze champagne. De vier andere vips druppelen binnen.

Ook een fotograaf - zonder band heeft hij niets. Ik kan in elk geval nog iets therapeutisch van me afschrijven. Opeens komt een gezelschap binnen; een toevallige rondleiding van Randstad. Het wordt nog gezellig zo. Ze blijken uit de hal geplukt door Danny Damman, oud-genomineerde voor Amsterdammer van het jaar, leuke man. Hij had gezien dat deze bijeenkomst een upgrade kan gebruiken.

Damman is commercieel directeur van de Ziggo. Jacober begint met vintage 2015. Het is een bordeaux. Dat komt omdat zanger Ali Campbell als veertienjarige daar druiven plukte. Man, man, wat zou ik nu graag een pilsje bestellen.

Als wraak. Genoegdoening. Herstelbetaling.

Ik drink een glaasje rode, rode wijn. Jacober: "It tastes very smooth. Like the style of the music."

Hij zet een nummer op om het juiste gevoel erbij te krijgen. Ik kan wel raden welk nummer dat wordt.

En jawel.

Daarna The Best Of.

Het gezelschap is inmiddels vertrokken. Ik blijf met twee man achter. UB40 featuring Ali en Astro komen niet meer, schat ik zo. Jacober dringt aan dat ik het concert moet blijven luisteren, in elk geval de eerste drie nummers, die zijn spectaculair.

Ik bedank beleefd, ik heb dringend andere plannen. Ik hoef niet eens te liegen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.