PROEFWERK

  1. 237 artikelen sinds 18 november 2013
  2. Brasserie Van Baerle serveert met sjeu en zorg van alles waar je zomaar trek in zou kunnen hebben; Amsterdamse horeca op z'n fijnst. We denken even dat we de enigen zijn. Alle gasten - Zuidpubliek van het beschaafde soort - hebben de hagelwitte brasserie met Parijse lampen en beschreven spiegels gelaten voor wat die is. Iedereen zit in de tuin. We wisten natuurlijk best dat ie er was, die tuin. Br

    Brasserie Van Baerle (8)

    Stadsgids

    Brasserie Van Baerle serveert met sjeu en zorg van alles waar je zomaar trek in zou kunnen hebben; Amsterdamse horeca op z'n fijnst. We denken even dat we de enigen zijn. Alle gasten - Zuidpubliek van het beschaafde soort - hebben de hagelwitte brasserie met Parijse lampen en beschreven spiegels gelaten voor wat die is. Iedereen zit in de tuin. We wisten natuurlijk best dat ie er was, die tuin. Br …

  3. We missen de kleine zorgvuldigheden die gerechten bijzonder maken.

    Five Brothers Fat Champagneria (6+)

    Stadsgids

    De sfeer is feestelijk bij Five Brothers Fat Champagneria, geënt op een beroemde cavabar in Barcelona. Maar het eten prikkelt voor geen meter. In een straatje in Barcelona huist al een halve eeuw Can Paixano - in de volksmond La Xampanyeria genoemd. Het is een cavabar met een eigen merk bruiswijn (Berenguer Ramon) waar het altijd zó vol staat dat je je bijna niet kunt bewegen. Je eet er bocadillos …

  4. Blijburg

    Blijburg (5,5)

    Stadsgids

    Blijburg is niet alleen het eerste, maar ook verreweg het allerstrandigste stadsstrand van de stad. Voor het eten hoef je hier niet heen. Strandeten is per definitie een beetje kamperen; alles wat fijn is aan de locatie, is bij het dineren tegelijkertijd een complicerende factor. De aanwezigheid van zand, om maar iets te noemen, dat in je boterham kan waaien; van felle zon die de sla verlept, van …

  5. Bougainville

    Bougainville (8-)

    Stadsgids

    Naast opulente weelde bespeuren we bij het dure Bougainville ook nog work in progress. Maar de opgewekte energie is aanstekelijk en de service héél goed. Kent u die mop van die sterrenchef die het restaurant van dat poepchique boutiquehotel op de Dam ging leiden? Hij was alweer vertrokken voor je 'Industrieele Groote Club' kon zeggen - dankzij die extra klinkers dus na een klein halfjaar. Ongemakk …

  6. Semai

    Semai (7,5)

    Stadsgids

    Verstopt aan de Papaverhoek vinden we Semai, een aardig Ethiopisch en Eritrees restaurant. De uitbaters zijn zéér vriendelijk en de gerechten prima geprijsd. De Van der Pekbuurt mag de afgelopen jaren grondig zijn opgeknapt, de Papaverhoek ­achter het Mosplein is een ouderwets reepje shabby Noord.Schuin tegenover de coffeeshop, verstopt tussen bezorgservice Pizzaphone en Bandenkoning Ali, vinden w …

  7. Ace

    Ace (6)

    Stadsgids

    Een jonge, Amsterdamse chef opende Ace in de Utrechtsestraat. Het is er best gezellig, maar het eten overtuigt niet. Er is flink tamtam gemaakt over deze zaak, geopend door een jonge chef (27) die eerder kookte voor Ron Blaauw en Menno Post. Deze chef, zien we op de kaart, is 'The New Kid in Town' die 'weet wat lekker is', voor wie 'alles om smaak draait' en die 'een gevoel van geluk' wil overbren …

  8. The Fat Pie

    The Fat Pie (8+)

    Stadsgids

    De mannen achter Rotisserie bedachten Amerikaans pizzarestaurant The Fat Pie. De gerechten zijn vet zorgvuldig, vrolijkmakend en erg lekker. Je zou bij The Fat Pie zomaar in verwarring kunnen zijn over in wat voor zaak je nu eigenlijk bent beland. Een pie is, dat weet je, een pastei: een deegbakje met een vulling en een deksel, die zoet of hartig kan zijn. Pizza's zijn waarschijnlijk niet het eers …

  9. Arc

    Arc (7,5)

    Stadsgids

    In het oude stadsarchief zit Arc, waar Peter Lute luxe en comfortabele gerechten serveert. De vegetariër komt er wel ouderwets bekaaid vanaf. Aan de Amstel opende, in het voormalig stadsarchief, onlangs een nieuw vijfsterrenhotel van het Portugese concern Pestana. Peter Lute tekende voor de keuken; u kent hem van het restaurant in Amstelveen dat hij al zestien jaar met zijn vrouw Marieke runt, of …

  10. Jade

    Jade Restaurant New Century Hotel (7+)

    Stadsgids

    Onderin het Chinese New Century Hotel in Osdorp huist het nogal ongezellige Jade. Het Kantonese eten is helemaal niet slecht. Het rood-goudgekleurde, met lampionnen en draken omhangen Chin. Ind. Rest. was voor veel Nederlanders decennialang hun eerste en enige restaurantervaring.De Chinese immigranten die de zaken openden, pasten hun inrichting en menukaarten snel en succesvol aan de Nederlandse s …

  11. Café Binnenvisser

    Café Binnenvisser (7,5)

    Stadsgids

    Een stadskroeg voor de creatieve klasse, dat is Café Binnenvisser. Het eten - met veel groenten - is overwegend prima, met een aardig en betaalbaar dagmenu. De bruine kroeg verdwijnt uit het straatbeeld: heren die de hele dag aan de toog hangen zijn een zeldzaamheid geworden, en verwende stedelingen verwachten nu méér van hun buurtsoos dan een vaasje Heineken en een blokkie kaas. Kleinschalig gebr …

  12. Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w

    Thúskomme (8,5)

    Stadsgids

    Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w …

  13. 'Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes.'

    Café Américain (4)

    Stadsgids

    De specialiteit van Café Américain: lokale, ambachtelijke, versgebakken lucht met fabrieksslasaus. Onuitstáánbaar, want dit is het mooiste restaurant van de stad. Ik ken in Amsterdam geen mooiere horecagelegenheid dan Café Américain. De draaideur, de Tiffanylampen, de hoge bogen en het uitzicht over Snoekfontein en Hirschgebouw - het is een bijzondere plek met een tijdloze, theatrale luister. Eind …

  14. Bij 212 eet je aan de bar

    212 (9)

    Stadsgids

    Bij 212 eet je aan de bar. Dúúr, ambitieus, met showelementen en ontroerend verfijnde, heldere smaken - maar ook Amsterdams gezellig. Het was hét horecanieuws van 2017: de gelauwerde chef en souschef van Bord'Eau in hotel De l'Europe begonnen voor zichzelf. Ze ruilden de weggestopte keuken en verstilde, gestoffeerde eetzaal in voor een informele zaak waar ze in direct contact staan met de gasten. …

  15. Mama Kelly

    Mama Kelly (7+)

    Stadsgids

    Het knetterhippe poederroze kip-en-kreeft-restaurant Mama Kelly in het Olympisch Stadion is een feestelijke plek. Het eten is ook best oké. Er is al heel wat afgefilosofeerd over de modekleur millennial pink, een poederig lichtroze dat je aantreft op de jassen en muren van hipsters en rappers, in het haar van Kim Kardashian, op kleding, theepotten en telefoons. 'Het is een soort licht grapefruitig …

  16. Bijvangst

    Bijvangst (4)

    Stadsgids

    We vinden het te prijzen dat Bijvangst onbekende Noordzeevissen op de kaart zet. Maar de uitvoering is bezopen. Restaurant Bijvangst is een knappe, frisnautische zaak op de Middenweg. De prachtige tekeningen van Jan Rothuizen op de muren vallen op, net als de geschubde bar en het grote terras achter. Het idee achter het restaurant, dat uitgebreid op de menukaart wordt uitgelegd, is al even mooi: ' …

  17. Gustatio

    Gustatio (8-)

    Stadsgids

    Soms is een bord goede pasta met een glas wijn toch alles wat een mens verlangt? Daarom vergeven we de Italianen van Gustatio een wat vreemde avond. Pasta mag in Nederland inmiddels het meest gegeten hoofd­gerecht zijn, in de klassieke Italiaanse menuopbouw geldt het als een 'primo piatto', net als risotto en soep. Het wordt dus gegeten ná de antipasto en vóór de secondo (hoofd) en de dolce (na). …

  18. Entrepot

    Entrepot (9)

    Stadsgids

    Wat een intens plezierige zaak is Entrepot, met slimme, perfect uitgevoerde gerechten die subtiel schitteren in hun eenvoud. Restaurant Entrepot is licht en groot, met houten balken en hier en daar een oud detail - emaille wasbakken, houten barkrukken, cafékapstokken - alsof de inventaris van een dorpskroeg is uitgesmeerd over een witte loods. En dan staat er ook nog een ­biljart bij de ingang. Nu …

  19. Restaurant De Kas

    De Kas (8-)

    Stadsgids

    Restaurant De Kas heeft het afgelopen jaar flink ingezet op verfijning en serveert moderne, gebalanceerde groentegerechten. De Kas is het restaurant in de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij in Park Frankendael. Er wordt gekookt met zelfgekweekte groenten en kruiden, zowel uit de aanpalende kas als uit een kwekerij in de Beemster. Toen Gert-Jan Hageman de zaak in 2001 opende, was dat volstrekt re …

  20. Restaurant Piet de Leeuw

    Piet de Leeuw (7,5)

    Stadsgids

    Vijf jaar na z'n ontmaskering mag de biefstuk van Piet de Leeuw vrij galopperen. Het blijft een prima, donkerbruin eetcafé waar de tijd heeft stilgestaan. Bijna niet één restaurant is nog als vroeger. Als het interieur niet is opgeleukt met decorstukken en namaakstucco of op andere manieren is aangepast aan de moderne cliëntèle die leeft met Calvin Klein, Nike, Armani en GSM, dan is dat wel met de …

  21. Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d

    Shanghai Bistro (5,5)

    Stadsgids

    Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d …