PROEFWERK

  1. 232 artikelen sinds 18 november 2013
  2. Ace

    Restaurant Ace speelt blufpoker met nepkaviaar (6)

    Stadsgids

    Een jonge, Amsterdamse chef opende Ace in de Utrechtsestraat. Het is er best gezellig, maar het eten overtuigt niet. Er is flink tamtam gemaakt over deze zaak, geopend door een jonge chef (27) die eerder kookte voor Ron Blaauw en Menno Post. Deze chef, zien we op de kaart, is 'The New Kid in Town' die 'weet wat lekker is', voor wie 'alles om smaak draait' en die 'een gevoel van geluk' wil overbren …

  3. The Fat Pie

    The Fat Pie (8+)

    Stadsgids

    De mannen achter Rotisserie bedachten Amerikaans pizzarestaurant The Fat Pie. De gerechten zijn vet zorgvuldig, vrolijkmakend en erg lekker. Je zou bij The Fat Pie zomaar in verwarring kunnen zijn over in wat voor zaak je nu eigenlijk bent beland. Een pie is, dat weet je, een pastei: een deegbakje met een vulling en een deksel, die zoet of hartig kan zijn. Pizza's zijn waarschijnlijk niet het eers …

  4. Arc

    Arc (7,5)

    Stadsgids

    In het oude stadsarchief zit Arc, waar Peter Lute luxe en comfortabele gerechten serveert. De vegetariër komt er wel ouderwets bekaaid vanaf. Aan de Amstel opende, in het voormalig stadsarchief, onlangs een nieuw vijfsterrenhotel van het Portugese concern Pestana. Peter Lute tekende voor de keuken; u kent hem van het restaurant in Amstelveen dat hij al zestien jaar met zijn vrouw Marieke runt, of …

  5. Jade

    Jade Restaurant New Century Hotel (7+)

    Stadsgids

    Onderin het Chinese New Century Hotel in Osdorp huist het nogal ongezellige Jade. Het Kantonese eten is helemaal niet slecht. Het rood-goudgekleurde, met lampionnen en draken omhangen Chin. Ind. Rest. was voor veel Nederlanders decennialang hun eerste en enige restaurantervaring.De Chinese immigranten die de zaken openden, pasten hun inrichting en menukaarten snel en succesvol aan de Nederlandse s …

  6. Café Binnenvisser

    Café Binnenvisser (7,5)

    Stadsgids

    Een stadskroeg voor de creatieve klasse, dat is Café Binnenvisser. Het eten - met veel groenten - is overwegend prima, met een aardig en betaalbaar dagmenu. De bruine kroeg verdwijnt uit het straatbeeld: heren die de hele dag aan de toog hangen zijn een zeldzaamheid geworden, en verwende stedelingen verwachten nu méér van hun buurtsoos dan een vaasje Heineken en een blokkie kaas. Kleinschalig gebr …

  7. Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w

    Thúskomme (8,5)

    Stadsgids

    Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w …

  8. 'Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes.'

    Café Américain (4)

    Stadsgids

    De specialiteit van Café Américain: lokale, ambachtelijke, versgebakken lucht met fabrieksslasaus. Onuitstáánbaar, want dit is het mooiste restaurant van de stad. Ik ken in Amsterdam geen mooiere horecagelegenheid dan Café Américain. De draaideur, de Tiffanylampen, de hoge bogen en het uitzicht over Snoekfontein en Hirschgebouw - het is een bijzondere plek met een tijdloze, theatrale luister. Eind …

  9. Bij 212 eet je aan de bar

    212 (9)

    Stadsgids

    Bij 212 eet je aan de bar. Dúúr, ambitieus, met showelementen en ontroerend verfijnde, heldere smaken - maar ook Amsterdams gezellig. Het was hét horecanieuws van 2017: de gelauwerde chef en souschef van Bord'Eau in hotel De l'Europe begonnen voor zichzelf. Ze ruilden de weggestopte keuken en verstilde, gestoffeerde eetzaal in voor een informele zaak waar ze in direct contact staan met de gasten. …

  10. Mama Kelly

    Mama Kelly (7+)

    Stadsgids

    Het knetterhippe poederroze kip-en-kreeft-restaurant Mama Kelly in het Olympisch Stadion is een feestelijke plek. Het eten is ook best oké. Er is al heel wat afgefilosofeerd over de modekleur millennial pink, een poederig lichtroze dat je aantreft op de jassen en muren van hipsters en rappers, in het haar van Kim Kardashian, op kleding, theepotten en telefoons. 'Het is een soort licht grapefruitig …

  11. Bijvangst

    Bijvangst (4)

    Stadsgids

    We vinden het te prijzen dat Bijvangst onbekende Noordzeevissen op de kaart zet. Maar de uitvoering is bezopen. Restaurant Bijvangst is een knappe, frisnautische zaak op de Middenweg. De prachtige tekeningen van Jan Rothuizen op de muren vallen op, net als de geschubde bar en het grote terras achter. Het idee achter het restaurant, dat uitgebreid op de menukaart wordt uitgelegd, is al even mooi: ' …

  12. Gustatio

    Gustatio (8-)

    Stadsgids

    Soms is een bord goede pasta met een glas wijn toch alles wat een mens verlangt? Daarom vergeven we de Italianen van Gustatio een wat vreemde avond. Pasta mag in Nederland inmiddels het meest gegeten hoofd­gerecht zijn, in de klassieke Italiaanse menuopbouw geldt het als een 'primo piatto', net als risotto en soep. Het wordt dus gegeten ná de antipasto en vóór de secondo (hoofd) en de dolce (na). …

  13. Entrepot

    Entrepot (9)

    Stadsgids

    Wat een intens plezierige zaak is Entrepot, met slimme, perfect uitgevoerde gerechten die subtiel schitteren in hun eenvoud. Restaurant Entrepot is licht en groot, met houten balken en hier en daar een oud detail - emaille wasbakken, houten barkrukken, cafékapstokken - alsof de inventaris van een dorpskroeg is uitgesmeerd over een witte loods. En dan staat er ook nog een ­biljart bij de ingang. Nu …

  14. Restaurant De Kas

    De Kas (8-)

    Stadsgids

    Restaurant De Kas heeft het afgelopen jaar flink ingezet op verfijning en serveert moderne, gebalanceerde groentegerechten. De Kas is het restaurant in de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij in Park Frankendael. Er wordt gekookt met zelfgekweekte groenten en kruiden, zowel uit de aanpalende kas als uit een kwekerij in de Beemster. Toen Gert-Jan Hageman de zaak in 2001 opende, was dat volstrekt re …

  15. Restaurant Piet de Leeuw

    Piet de Leeuw (7,5)

    Stadsgids

    Vijf jaar na z'n ontmaskering mag de biefstuk van Piet de Leeuw vrij galopperen. Het blijft een prima, donkerbruin eetcafé waar de tijd heeft stilgestaan. Bijna niet één restaurant is nog als vroeger. Als het interieur niet is opgeleukt met decorstukken en namaakstucco of op andere manieren is aangepast aan de moderne cliëntèle die leeft met Calvin Klein, Nike, Armani en GSM, dan is dat wel met de …

  16. Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d

    Shanghai Bistro (5,5)

    Stadsgids

    Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d …

  17. De Vrouw met de Baard

    De Vrouw met de Baard (8,5)

    Stadsgids

    De rijsttafel van De Vrouw met de Baard is even aaibaar, eigen en onbevangen als zijzelf. Knappe jongen die hier sikkeneurig weet te blijven. Het zogenoemde fusionkoken, waarbij uit allerlei culinaire stromingen smaken en bereidingen worden geplukt en samengevoegd, kan soms iets kils en ongewortelds hebben. Iets berekenends zelfs, als gebruiken die soms eeuwenoud zijn zonder interesse in context e …

  18. The Avocado Show

    The Avocado Show (6,5)

    Stadsgids

    Bij The Avocado Show mag je avo zeggen, en er wordt geadverteerd met 'Instagrammable goodness'. Ach, we hebben slechter ontbeten. Een gepelde, doorgesneden avocado ziet er, beplakt met sesamzaadjes en met een schijf ossenworst ertussen, wanneer je flink met je ogen knijpt, een héél klein beetje uit als een groen broodje hamburger. Zo'n gebbetje kun je met opgetrokken wenkbrauwen voor kennisgeving …

  19. Bordewijk

    Bordewijk (8,5)

    Stadsgids

    Dwars door alle foodtrends heen serveert Bordewijk al dertig jaar zorgvuldige gerechten van mooie spullen. En dat interieur? Weer hélemaal terug. Wat in is, zal uit zijn en wat uit is, wordt in. Als één ding deze eerste natuurwet van de mode bewijst, is het wel het interieur van restaurant Bordewijk. Minstens twintig jaar lang werd het ontwerp van Rob Eckhard, dat in de jaren tachtig éven toeteren …

  20. Ferilli's in The College Hotel

    Ferilli's (4+)

    Stadsgids

    Ferilli's in The College Hotel presenteert zich als een stijlvolle, klassieke Italiaan. Maar onze ober is verbijsterend onvriendelijk, en het eten stelt zeer teleur. Op de menukaart van Ferilli's staat prominent een citaat van Dante Alighieri: 'Noi non potemo avere perfetta vita senza amici' - we kunnen geen perfect leven hebben zonder vrienden. Ook in restaurants is een bepaalde mate van vriendsc …

  21. 'Achterin staat groot Centra in gloeilampletters, en op de muur is een enorme octopus geschilderd'

    Centra (8)

    Stadsgids

    Het iconische Centra ging failliet, maar is nu (onder Hotmamahot en Mooie Jongens) weer open. Het eten is goed, de bediening lief, maar klungelig. In de zomer van 2016 ging het Spaanse restaurant Centra op de Lange Niezel failliet. Daarmee dreigde zeventig jaar Amsterdamse horecageschiedenis stilletjes te zullen verdwijnen in het Nutella- en seksshopgeweld van dit stukje Wallen. Maar Centra is wee …