PROEFWERK

  1. 255 artikelen sinds 18 november 2013
  2. De Silveren Spiegel

    Een lang en zuurvrij menu bij De Silveren Spiegel (6-)

    Stadsgids

    We waren benieuwd waar je als toerist hier zoal terecht kunt komen. De Silveren Spiegel staat in Tripadvisors top drie van de beste restaurants van onze stad. Terecht? Wie uit het buitenland komt en in onze stad logeert zal waarschijnlijk Tripadvisor gebruiken bij de restaurantkeuze. De Silveren Spiegel trof ik op nummer drie van de beste restaurants, en zelfs op nummer één van het luxesegment. Ho …

  3. Flora

    Dit zijn de 9 beste Amsterdamse restaurants van 2018

    Stadsgids

    Waar aten we het afgelopen jaar het lekkerst? Deze restaurants scoorden de hoogste cijfers in Proefwerk. 1. EntrepotOp het menu van Entrepot staat een bijna dagelijks wisselend lijstje gerechten tussen de €6 en €15. Die zien er bedrieglijk eenvoudig en moeiteloos uit. Maar ingrediënten laten stralen in gerechten die zo vanzelfsprekend en comfortabel smaken, dat is natuurlijk precies de kunst. Wat …

  4. Kun je wel wat tips gebruiken voor het kerstdiner?

    Paniek voor het kerstdiner? Vraag Gilles van der Loo om raad

    Stadsgids

    Ben jij zo dapper om dit jaar het kerstdiner voor de hele familie of vriendengroep te verzorgen, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Culinair schrijver en Proefwerk-recensent Gilles van der Loo geeft raad. Hoe zorg je ervoor dat de kalkoen niet uitdroogt? Hoe voorkom je dat een merengue verbrandt? Hoeveel wijn moet je in huis halen voor een diner met 8 personen? Sla jij begin december al op ti …

  5. Lalla Rookh

    Voor roti is Lalla Rookh in Oost the place to be (7)

    Stadsgids

    Lalla Rookh is een klassieker in Oost. Johannes van Dam kende het zaakje ooit een 9 toe en die recensie hangt nog op de ruit. Bij ons bezoek waren er ook tegenvallers. We lopen Lalla Rookh binnen rond half een 's middags, en hoewel deze kleine zaak officieel van twaalf tot tien open is, lijkt het erop dat men nog op stoom moet komen. We kiezen een tafeltje in de naar eethuisbegrippen strak ingeric …

  6. Plato Loco

    Plato Loco (7,5)

    Stadsgids

    Bij Plato Loco voeren ze een eerlijke Caribische keuken zonder de hemel te bestormen. Waarom zouden ze ook, als het op het eiland zo fijn is? Rond zessen op een doordeweekse avond lopen we binnen bij Plato Loco, een Caribisch zaakje op een stille straathoek in stadsdeel Westerpark. Omdat er drie tafels bezet zijn denken we in eerste instantie dat ons bezoek geen probleem zal worden, maar alle stoe …

  7. Restaurant 4850, Camperstraat 48-50

    4850 (7-)

    Stadsgids

    Het is terecht dat 4850 een goede naam heeft onder sommeliers. Zo'n beetje elke stoere wijn van het moment is er, en de bediening is aardig en kundig. In de keuken is er helaas veel ruimte voor verbetering. Als er een museum komt over het hipstertijdperk, kan 4850 zó op het affiche. Alle clichés worden er aangevinkt: zwart staal en eikenhout, kale witte muren, een armlange lijst koffies en theesoo …

  8. Restaurant Bardak

    Bardak (7,5)

    Stadsgids

    Bij Bardak eet je geweldige groentegerechtjes in een stoere, stedelijke setting. Je moet wel tegen tahini kunnen, en het zou fijn zijn als de bediening even geïnformeerd was als de keuken. Ik houd van dieren en van onze aarde, maar de belangrijkste reden voor mijn warme gevoelens voor de veganistische keuken zit hem in iets anders. Een chef die bereid is zich te beperken door het meest 'vanzelfspr …

  9. 'Bijzonder hoe de rauwe champignon inwerkt op de vetvissige makreel'

    Fyrre (8-)

    Stadsgids

    Een vis die tóch sterven moet, kan beter bij de chef van Fyrre belanden. Boven alles proef je het respect dat hij voor zijn ingrediënten heeft. Nu nog die klassiekers laten varen. Fyrre is Deens voor 'veertig', het huisnummer van de seafood bar, en toen ik in de jaren negentig in Kopenhagen zat, zagen veel barretjes en restaurants er hetzelfde uit: grof hout en roestaccenten, een krijtbord en eenv …

  10. Café Remouillage

    Café Remouillage (9)

    Stadsgids

    Wanneer een kok zo ervaren is dat hij zich volledig kan laten leiden door zijn ingrediënten, spreek je van meesterschap. Welkom in Jonathan Sparbers Café Remouillage. In een voormalig eetcafé in de Rivierenbuurt streek dit jaar een Oostenrijker neer, die er na een korte verbouwing en zonder mediaoffensief begon te koken. Ik hecht niet veel aan het vermelden van het werkverleden van chefs, maar laa …

  11. Bord'Eau

    Bord'Eau (8,5)

    Stadsgids

    Niet alles klopte, bij Bord'Eau, maar uw recensent heeft zitten grienen boven zijn wortels, en plak maar eens een prijs op tranen van geluk. Binnenkomen bij Hotel De L'Europe is een ervaring op zich. De lobby is zó over the top dat je het gevoel krijgt een (Amerikaanse) filmset binnen te lopen: dik tapijt en zware luchters, een ronde bar aan het einde van een catwalk-achtige loper over de hele len …