PROEFWERK

  1. 209 artikelen sinds 18 november 2013
  2. Aan de inrichting is weinig veranderd: het is er nog altijd klein, fijn en Fransig

    Veganistisch restaurant Morris & Bella: plantaardig vol liefde (8+)

    Stadsgids

    Bij Morris & Bella kun je het veganistische menu uitbreiden met beest - maar de groenten zijn zo retegoed bereid, dat 't nergens nodig is. We zwijmelen graag weg bij beroemde romances, maar weten ook dat ze zelden goed eindigen. Vraag maar aan Julia, Thisbe, Tristan of Abelard waar grote gebaren en overhaaste conclusies toe leiden. Naar het graf, is het antwoord. Gecastreerd in een deprimerende ab …

  3. Het winterrestaurant op Vuurtoreneiland: overal branden houtkachels en ouderwetse gele lampjes, er zijn zitjes met wolletjes en schapenvachten.

    De 5 beste Proefwerken van dit najaar

    Stadsgids

    De afgelopen maanden deelde Proefwerkrecensent Hiske Versprille cijfers uit van een straffe 4,5 tot een lovende 9+. Dit zijn de 5 beste Proefwerken van dit najaar. 'De knolselderij met gerookte boter en een eidooier is comfortabel als een dubbel donzen winterdekbed.' Le Restaurant (9+)In het heropende Le Restaurant van oudgediende Jan de Wit (in de jaren tachtig patron-cuisinier van De Trechter* e …

  4. Nacarat

    Nacarat (6)

    Stadsgids

    Ron Blaauws nieuwste spruit Nacarat is prachtig. Was het eten maar net zo weldoordacht: dat mist verfijning en focus. Zo kom je maanden niet op het Rokin, zo zitten we er twee keer achter elkaar. Bovenop Hudson's Bay zit, onder een opengewerkt dak, het nieuwe restaurant van Ron Blaauw. Na 'gewoon' Gastrobar, daarna Indonesia, Oriental en Paris, waagt hij zich hier aan een Midden-Oosters concept. H …

  5. Het Groene Paleis

    Het Groene Paleis (5)

    Stadsgids

    Ondanks de plek op het vernieuwde Rokin doet Het Groene Paleis kleinstedelijk aan. Op een koude koopavond kun je er prima tomatensoep eten, maar verder is het er rommelig en raar. Het grote Groene Paleis, dat de hele dag open is, bevindt zich onder de redactie van NRC Handelsblad. Toen die krant in 2013 van Rotterdam naar Amsterdam trok, werd op de begane grond een groot Café-Restaurant slash deba …

  6. Het Winterrestaurant op Vuurtoreneiland

    Winterrestaurant Vuurtoreneiland (8)

    Stadsgids

    Het Winterrestaurant op Vuurtoreneiland is wonderbaarlijk en verrukkelijk - meer een avond wég dan een avond uit. Het eten is goed, maar kan nog beter. Het Vuurtoreneiland ligt voor Durgerdam in het IJmeer. Vroeger waren er soldaten gelegerd en wees het schepen de weg, tegenwoordig kun je er eten. Een oud IJveer, dat om stipt half zeven vertrekt vanaf het Lloydhotel, doet ongeveer drie kwartier ov …

  7. Hun restaurant zit op een tochtige hoek en oogt met z'n felle licht, knalblauwe stoelen en posters van bezienswaardigheden een beetje als een ouderwets reisbureau

    Rozengeur (8-)

    Stadsgids

    Het Perzische Rozengeur in Buitenveldert serveert hartverwarmende gerechten. En als je geluk hebt, krijg je ook het onderste uit de pan. Stel: u moet Nederland verlaten en mag er nooit meer in. Wat zou dan het gerecht zijn waarvan de smaak u even naar huis laat terugkeren? Claudia Roden beschrijft in haar Midden-Oosten kookboek hoe, toen ze als jonge Joods-Egyptische banneling in Parijs woonde, ee …

  8. Bodon

    Bodon (7-)

    Stadsgids

    Het nieuwe Bodon in het Apollo Hotel is chic en feestelijk. Maar het uitbundig sprankelende van de inrichting missen we op de borden. Het nieuwe 'Bodon, La Grande Brasserie' is typisch zo'n restaurant dat alleen kan worden opgezet door een grote hotel­keten: het geld klotst tegen de muren, en iedereen mag het weten. Overal de dure glans van koper, fluweel, marmer en zijde, en patronen in chic donk …

  9. De teleurstelling overheerst, hoe sympathiek we Frank's Smoke House ook vinden

    Frank's Smoke House (6)

    Stadsgids

    Het nagelnieuwe restaurant van Frank's Smoke House is huiselijk en sympathiek, maar de hoofdgerechten vallen tegen en ook de bediening mag strakker. Frank's Smoke House mag een begrip in de stad heten: aan de Oostenburgergracht maakt Frank Heyn al jaren de beste gerookte vis, vlees en kaas. Maar de Amerikaanse Amsterdammer kreeg de stad ook aan de hoogste kwaliteit zalm uit Alaska, pastrami en bio …

  10. Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handen

    Coba Taqueria (8,5)

    Stadsgids

    De karaktervolle Coba Taqueria combineert uitgelezen keuzes met de liefste service, en het eten is onweerstaanbaar. Je kunt het restaurant misschien eerst niet vinden, en fietst vertwijfeld rond in die rare buurt achter de Meeuwenlaan: donkere straten met de namen van gereedschap; garages met kapotte lichtreclames; dan het haventje waar de veerponten gaan slapen. Wat is het alweer akelig vroeg don …

  11. Vanaf de grote, vijfhoekige bar die de spil van Izakaya vormt, is het fantastisch mensen kijken

    Izakaya (7-)

    Stadsgids

    Het is kijken en bekeken worden bij Izakaya. De dure Japansige showgerechten zijn soms wel wat onzorgvuldig bereid. Het is woensdagavond in De Pijp, maar zo voelt het niet. Vanaf de grote, vijfhoekige bar die de spil van Izakaya vormt, is het fantastisch mensen kijken. Tegenover ons zitten twee Russische dames die zoveel hebben laten doen, dat we geen idee hebben of ze twintig of vijftig zijn. We …