PROEFWERK

  1. 227 artikelen sinds 18 november 2013
  2. Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w

    Thúskomme (8,5)

    Stadsgids

    Het donders sympathieke Thúskomme in Oost is niet alleen voor Friezen met heimwee naar it Heitelân. Er wordt gekookt met liefde en de prijzen zijn uitstekend. Midden in het multiculturele en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javastraat - nog maagdelijke onveryupte zuidwestkwadrant van de Indische Buurt, aan de voet van de stompe Majellakerk, is sinds kort een Fries restaurant gevestigd. Als w …

  3. 'Het is om woedend van te worden, dat zo'n prachtige plek wordt verziekt door slechte keuzes.'

    Café Américain (4)

    Stadsgids

    De specialiteit van Café Américain: lokale, ambachtelijke, versgebakken lucht met fabrieksslasaus. Onuitstáánbaar, want dit is het mooiste restaurant van de stad. Ik ken in Amsterdam geen mooiere horecagelegenheid dan Café Américain. De draaideur, de Tiffanylampen, de hoge bogen en het uitzicht over Snoekfontein en Hirschgebouw - het is een bijzondere plek met een tijdloze, theatrale luister. Eind …

  4. Bij 212 eet je aan de bar

    212 (9)

    Stadsgids

    Bij 212 eet je aan de bar. Dúúr, ambitieus, met showelementen en ontroerend verfijnde, heldere smaken - maar ook Amsterdams gezellig. Het was hét horecanieuws van 2017: de gelauwerde chef en souschef van Bord'Eau in hotel De l'Europe begonnen voor zichzelf. Ze ruilden de weggestopte keuken en verstilde, gestoffeerde eetzaal in voor een informele zaak waar ze in direct contact staan met de gasten. …

  5. Mama Kelly

    Mama Kelly (7+)

    Stadsgids

    Het knetterhippe poederroze kip-en-kreeft-restaurant Mama Kelly in het Olympisch Stadion is een feestelijke plek. Het eten is ook best oké. Er is al heel wat afgefilosofeerd over de modekleur millennial pink, een poederig lichtroze dat je aantreft op de jassen en muren van hipsters en rappers, in het haar van Kim Kardashian, op kleding, theepotten en telefoons. 'Het is een soort licht grapefruitig …

  6. Bijvangst

    Bijvangst (4)

    Stadsgids

    We vinden het te prijzen dat Bijvangst onbekende Noordzeevissen op de kaart zet. Maar de uitvoering is bezopen. Restaurant Bijvangst is een knappe, frisnautische zaak op de Middenweg. De prachtige tekeningen van Jan Rothuizen op de muren vallen op, net als de geschubde bar en het grote terras achter. Het idee achter het restaurant, dat uitgebreid op de menukaart wordt uitgelegd, is al even mooi: ' …

  7. Gustatio

    Gustatio (8-)

    Stadsgids

    Soms is een bord goede pasta met een glas wijn toch alles wat een mens verlangt? Daarom vergeven we de Italianen van Gustatio een wat vreemde avond. Pasta mag in Nederland inmiddels het meest gegeten hoofd­gerecht zijn, in de klassieke Italiaanse menuopbouw geldt het als een 'primo piatto', net als risotto en soep. Het wordt dus gegeten ná de antipasto en vóór de secondo (hoofd) en de dolce (na). …

  8. Entrepot

    Entrepot (9)

    Stadsgids

    Wat een intens plezierige zaak is Entrepot, met slimme, perfect uitgevoerde gerechten die subtiel schitteren in hun eenvoud. Restaurant Entrepot is licht en groot, met houten balken en hier en daar een oud detail - emaille wasbakken, houten barkrukken, cafékapstokken - alsof de inventaris van een dorpskroeg is uitgesmeerd over een witte loods. En dan staat er ook nog een ­biljart bij de ingang. Nu …

  9. Restaurant De Kas

    De Kas (8-)

    Stadsgids

    Restaurant De Kas heeft het afgelopen jaar flink ingezet op verfijning en serveert moderne, gebalanceerde groentegerechten. De Kas is het restaurant in de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij in Park Frankendael. Er wordt gekookt met zelfgekweekte groenten en kruiden, zowel uit de aanpalende kas als uit een kwekerij in de Beemster. Toen Gert-Jan Hageman de zaak in 2001 opende, was dat volstrekt re …

  10. Restaurant Piet de Leeuw

    Piet de Leeuw (7,5)

    Stadsgids

    Vijf jaar na z'n ontmaskering mag de biefstuk van Piet de Leeuw vrij galopperen. Het blijft een prima, donkerbruin eetcafé waar de tijd heeft stilgestaan. Bijna niet één restaurant is nog als vroeger. Als het interieur niet is opgeleukt met decorstukken en namaakstucco of op andere manieren is aangepast aan de moderne cliëntèle die leeft met Calvin Klein, Nike, Armani en GSM, dan is dat wel met de …

  11. Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d

    Shanghai Bistro (5,5)

    Stadsgids

    Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d …