PROEFWERK

  1. 218 artikelen sinds 18 november 2013
  2. Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d

    You dim sum, you lose some bij Shanghai Bistro (5,5)

    Stadsgids

    Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken. Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan. Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in d …

  3. De Vrouw met de Baard

    De Vrouw met de Baard (8,5)

    Stadsgids

    De rijsttafel van De Vrouw met de Baard is even aaibaar, eigen en onbevangen als zijzelf. Knappe jongen die hier sikkeneurig weet te blijven. Het zogenoemde fusionkoken, waarbij uit allerlei culinaire stromingen smaken en bereidingen worden geplukt en samengevoegd, kan soms iets kils en ongewortelds hebben. Iets berekenends zelfs, als gebruiken die soms eeuwenoud zijn zonder interesse in context e …

  4. The Avocado Show

    The Avocado Show (6,5)

    Stadsgids

    Bij The Avocado Show mag je avo zeggen, en er wordt geadverteerd met 'Instagrammable goodness'. Ach, we hebben slechter ontbeten. Een gepelde, doorgesneden avocado ziet er, beplakt met sesamzaadjes en met een schijf ossenworst ertussen, wanneer je flink met je ogen knijpt, een héél klein beetje uit als een groen broodje hamburger. Zo'n gebbetje kun je met opgetrokken wenkbrauwen voor kennisgeving …

  5. Bordewijk

    Bordewijk (8,5)

    Stadsgids

    Dwars door alle foodtrends heen serveert Bordewijk al dertig jaar zorgvuldige gerechten van mooie spullen. En dat interieur? Weer hélemaal terug. Wat in is, zal uit zijn en wat uit is, wordt in. Als één ding deze eerste natuurwet van de mode bewijst, is het wel het interieur van restaurant Bordewijk. Minstens twintig jaar lang werd het ontwerp van Rob Eckhard, dat in de jaren tachtig éven toeteren …

  6. Ferilli's in The College Hotel

    Ferilli's (4+)

    Stadsgids

    Ferilli's in The College Hotel presenteert zich als een stijlvolle, klassieke Italiaan. Maar onze ober is verbijsterend onvriendelijk, en het eten stelt zeer teleur. Op de menukaart van Ferilli's staat prominent een citaat van Dante Alighieri: 'Noi non potemo avere perfetta vita senza amici' - we kunnen geen perfect leven hebben zonder vrienden. Ook in restaurants is een bepaalde mate van vriendsc …

  7. 'Achterin staat groot Centra in gloeilampletters, en op de muur is een enorme octopus geschilderd'

    Centra (8)

    Stadsgids

    Het iconische Centra ging failliet, maar is nu (onder Hotmamahot en Mooie Jongens) weer open. Het eten is goed, de bediening lief, maar klungelig. In de zomer van 2016 ging het Spaanse restaurant Centra op de Lange Niezel failliet. Daarmee dreigde zeventig jaar Amsterdamse horecageschiedenis stilletjes te zullen verdwijnen in het Nutella- en seksshopgeweld van dit stukje Wallen. Maar Centra is wee …

  8. 2017 was Het Jaar van het Vuur

    Proefwerk 2017: Dit waren de beste en slechtste recensies

    Stadsgids

    Recensent Hiske Versprille roept 2017 uit tot het Jaar van het Vuur, met volop houtskool, rook, schroei en zelfs de terugkeer van het flambeerstel. Ook in figuurlijke zin kropen we dichter bij de kachel. Door een gestegen aantal onvoldoendes daalde het jaargemiddelde, maar gelukkig valt er vooral ook veel positiefs te melden. Door het grote aantal nieuwe visrestaurants, zuur als onderscheidende sm …

  9. De gigantische oranje plastic boom met plastic chimpansees erin ademt meer Center Parcs dan klasse

    SushiSamba is een swingende zaak, maar nu al gedateerd (7+)

    Stadsgids

    Het is een beetje 'party like it's 1999' in ketenrestaurant SushiSamba, maar veel van de Latino-Japanse fusion zit wel goed in elkaar. SushiSamba is een Amerikaanse keten van fusionrestaurants. Vooral de eerste vestiging uit 1999, in New York, was begin deze eeuw hemelkierend hip. De dames van Sex and the City streken er regelmatig neer - klassiek is de scène waarin Samantha met een onderkoeld 'Di …

  10. Berekenende, liefdeloze, op de tekentafel ontworpen concepthoreca zien we vaker

    Spingaren (3)

    Stadsgids

    Bij Spingaren is alles ambachtelijk en huisgemaakt, van de gore charcuterie tot de mislukte hoofdgerechten. Dieptepuntje, hoor. Het eerste wat je ziet als je het restaurant aan de gracht binnenloopt, is zo'n gigantische trog lolly's waar je bij vertrek een greep uit mag doen. Mijn tandarts had vroeger zo'n bak op de balie (eind jaren tachtig werden de lolly's vervangen door opwindgebitjes), mede d …

  11. Aan de inrichting is weinig veranderd: het is er nog altijd klein, fijn en Fransig

    Morris & Bella (8+)

    Stadsgids

    Bij Morris & Bella kun je het veganistische menu uitbreiden met beest - maar de groenten zijn zo retegoed bereid, dat 't nergens nodig is. We zwijmelen graag weg bij beroemde romances, maar weten ook dat ze zelden goed eindigen. Vraag maar aan Julia, Thisbe, Tristan of Abelard waar grote gebaren en overhaaste conclusies toe leiden. Naar het graf, is het antwoord. Gecastreerd in een deprimerende ab …