Podcast Amsterdam wereldstad

Waarom vrouwen in Amsterdam met hun sleutelbos in de hand over straat gaan

Lekkerding, kutwijf, hoer of schatje: grote kans dat je zulke woorden weleens op straat naar je hoofd geslingerd krijgt. Meer dan de helft van de Amsterdamse vrouwen had vorig jaar te maken met straatintimidatie, van nafluiten tot ongewenst betasten. Waar komt die behoefte van sommige mannen vandaan? En is er iets tegen te doen?

Het Parool

Presentator Lorianne van Gelder gaat erover in gesprek met onder anderen Paroolverslaggever Raounak Khaddari. “Het probleem is gigantisch,” vertelt zij. “Er is een uitschieter bij vrouwen tussen de 15 en 34 jaar. 72 procent van hen heeft weleens met straatintimidatie te maken.”

Verschillende Amsterdamse vrouwen laten in deze aflevering van Amsterdam wereldstad weten op welke manier zij te maken kregen met straatintimidatie. Zo vertelt een van hen: “Ik liep naar de metro en terwijl ik een man passeerde, riep hij heel hard in mijn gezicht: ‘Hoer!’”

Meer macht

Ook Yuri Ohlrichs schuift aan. Hij is seksuoloog NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) en trainer bij Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Ohlrichs werkt met jongeren die zich schuldig maakten aan straatintimidatie. “Ze hadden geen idee dat zij in die situatie meer macht hadden.”

Is de Amsterdamse (hetero)man de baas op straat? Waarom houden vrouwen hun sleutelbos in hun hand als ze over straat lopen? En hoe wordt er bij de inrichting van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen expliciet rekening gehouden met vrouwen? Dat hoor je allemaal in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Beluister wekelijks een nieuwe aflevering op Parool.nl, Spotify, iTunes en andere podcastkanalen.

Beluister ook de andere afleveringen van Amsterdam wereldstad:

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden