Podcast Amsterdam wereldstad

Waarom elke Amsterdammer asociale fietsers haat, maar zelf ook door rood fietst

Een bakfietser die doorrijdt bij het zebrapad, een e-biker die geen hand uitsteekt bij het afslaan en een fatbike die voorbijraast: het zijn zomaar drie situaties die bij Amsterdammers een hoop ergernis oproepen. Maar lappen de klagers niet zelf óók de verkeersregels aan hun laars?

Het Parool

“Ik heb veel ergernissen op het gebied van fietsen,” opent Paroolverslaggever Marc Kruyswijk de podcast Amsterdam wereldstad. En hij is niet de enige Amsterdammer die zich vol ergernis een weg baant door de stad. In deze aflevering van Amsterdam wereldstad bespreekt presentatrice Lorianne van Gelder wat er allemaal misgaat (en goed gaat) in fietsstad Amsterdam.

“Het heeft soms te maken met een beperkte kijk om je heen,” vertelt Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Net als in de supermarkt. Daar heb je ook mensen die met een karretje ik weet niet hoe lang de gang blokkeren.” Maar als we zélf een keer de weg afsnijden, lijkt dat toch echt de beste keuze te zijn. “Mensen vinden zichzelf over het algemeen veel beter dan gemiddeld.”

Welke groep Amsterdammers gedraagt zich het asociaalst in het verkeer? Hebben de nieuwe, snelle fietsen invloed op ons fietsgedrag? En hoort het er gewoon bij in Amsterdam, of is het tijd voor fietsetiquette? Je hoort het in Amsterdam wereldstad.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden