Podcast Amsterdam wereldstad

Waarom een brug over het IJ er al 183 jaar niet komt

Bijna twee eeuwen geleden lagen de eerste plannen voor een brug over ‘t IJ al op tafel. Toch is een centrale brugverbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad nog steeds ver weg. Hoe realistisch is het dat ‘ie er ooit komt?

Het Parool

Verslaggever Marc Kruyswijk denkt dat er binnen de gemeente Amsterdam nog nooit zó lang ergens over gediscussieerd is als over een brug over het IJ. “Elke keer wordt het plan weer in de vrieskist gezet.”

Toch strijdt stadsdeelcommissielid en Noorderling Canan Uyar al jaren voor een brug. En nu begint de tijd echt te dringen, zegt ze.

“Noord is het hardst groeiende stadsdeel van Amsterdam: er wonen nu 100.000 mensen, binnen dertig jaar zijn dat er 170.000. Eigenlijk wordt er een middelgrote stad bijgebouwd. Maar als wij de wooncrisis van Amsterdam helpen oplossen, help ons dan ook met onze bereikbaarheid.”

Dat Noord drukker wordt merk je ook op de pont – voor veel (fietsende) Noorderlingen nog steeds de enige manier om naar de overkant te komen. Maar hoe houdbaar is dat voor de toekomst? Canan Uyar: “Je kan niet zoveel mensen in een stadsdeel droppen en dan zeggen: je moet de pont nemen. Je moet andere mogelijkheden bieden.”

Waar zouden die beoogde bruggen moeten komen? En hoe zit het met dat alternatief van een kabelbaan over ‘t IJ? Je hoort het in deze nieuwste aflevering van de Paroolpodcast Amsterdam wereldstad.

Luister ook naar andere afleveringen van Amsterdam wereldstad:

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden