Amsterdam wereldstad

Hoe Amsterdam flink de hoogte in gaat – en lang niet iedereen daar blij mee is

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Van Overhoeks in Noord tot de Sluisbuurt in Oost: wolkenkrabbers schieten als paddenstoelen uit de grond. Toch hebben Amsterdam en hoogbouw een ingewikkelde relatie. Hoe zit dat? En wat moet er gebeuren voordat we de Pontsteiger en de Zuidas net zo hartelijk omarmen als de Jordaan?

Het Parool

Je kunt best stellen dat stedenbouwkundige Ton Schaap in zijn veertig jaar bij de gemeente Amsterdam aardig wat invloed heeft gehad op de skyline van de stad.

In al die jaren kreeg Schaap ook wel eens protest op zijn dak, vertelt hij aan presentator Lorianne van Gelder in deze nieuwe aflevering van Amsterdam wereldstad. Een groep gealarmeerde grachtengordelbewoners schreef zelfs een keer Unesco in Parijs aan vanwege de plannen voor Noord. “Die bezwaarmakers waren bang dat de Werelderfgoedstatus van Amsterdam in gevaar zou komen als die torens bij Overhoeks zouden verrijzen. Toen is er een Unesco-architect komen inspecteren wat we van plan waren.”

Inmiddels zijn naast de Westertoren en de Magere Brug nu ook ‘on-Amsterdams’ hoge gebouwen deel van onze skyline, concludeert Paroolverslaggever Marc Kruyswijk. “Als ik op de wielrenfiets zit en ik ben in de buurt van Purmerend, zie ik de Pontsteiger al van grote afstand staan.”

Hoe het bezoek van de Unesco-afgezant afliep en hoe we in Amsterdam eigenlijk allemaal de hoogte ingaan, hoor je in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Luister hier ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad:

Amsterdam wereldstad

In de podcast Amsterdam wereldstad komen onmisbare Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en host Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten de krant. Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

In een interview vertellen Van Gelder en eindredacteur Josien Wolthuizen alles over deze podcast. Lees het hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden