Podcast Amsterdam wereldstad

Armoede in Amsterdam: hoe één fiets een leven kan veranderen

Ruim een op de zes Amsterdamse huishoudens leeft onder de armoedegrens. Hoe kan dat in een rijk land als Nederland? Hoe ziet je leven er in deze stad uit als je het met minder dan 100 euro per week moet doen? En wat moet er gebeuren om deze Amsterdammers op weg te helpen?

Het Parool

Presentatrice Lorianne van Gelder praat erover met Stella de Swart. Zij schreef het boek Armoede krijg je gratis, over hoe haar zorgeloze leven in 2010 veranderde in een leven onder de armoedegrens. “Ik ging van het goede leven naar overleven,” vertelt ze in de podcast.

En De Swart is niet de enige Amsterdammer die hierin is verzeild. Jurre van de Kamp komt met zijn stichting Samen is niet alleen (Sina) bij deze mensen thuis om op verschillende vlakken te helpen. “Het laatste half jaar is er een enorme toename geweest van mensen die onze hulp inschakelden.”

Parool-verslaggever Malika Sevil liep een aantal dagen mee met Sina en zag hoe mensen onder de armoedegrens in deze stad overeind proberen te blijven. “Wat bij mij als een mokerslag binnenkwam, was dat mensen matrassen van straat moesten halen voor hun kinderen.”

Wat er zou moeten veranderen om meer Amsterdammers te kunnen helpen en hoeveel één fiets voor een gezin kan betekenen, hoor je in een nieuwe aflevering van Amsterdam wereldstad.

Beluister hieronder ook de andere afleveringen van Amsterdam wereldstad:

null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden