Kunst & Media Bewaar

Kathleen verlaat K3

Kathleen Aerts (midden) stapt uit K3. Kristel Verbeke en Karen Damen gaan wel verder met de groep. Foto GPD
Kathleen Aerts (midden) stapt uit K3. Kristel Verbeke en Karen Damen gaan wel verder met de groep. Foto GPD © UNKNOWN

DEN HAAG/ANTWERPEN - Bijna elf jaar hielden ze het vol, maar sinds maandagmiddag bestaat K3 niet meer in de vertrouwde formatie. Kathleen Aerts, de blondine van het trio, maakte maandagmiddag op een hectische persconferentie op het kantoor van Studio 100, vlakbij Antwerpen, bekend uit de succesvolle Vlaamse meidengroep te stappen. Kristel Verbeke en Karen Damen gaan wel verder met de groep.

Aerts sprak van de moeilijkste beslissing van haar leven die ze heeft genomen 'na vele gesprekken met vrienden en familie'. ''Het is tijd om nieuwe wegen te verkennen'', stelde ze.

Bij het tienjarig bestaan van de groep vorig jaar mei, dat ook in Nederland werd gevierd met een triomftocht langs talloze theaters, ontkenden de zangeressen nog om het hardst dat ze er niet over peinsden om er mee op te houden. Ook als dertigers en zelf moeder (Kristel heeft twee kinderen) hadden ze er geen enkele moeite mee om nog lange tijd gekleed in felgekleurde pakjes en staartjes in het haar liedjes te zingen als Blub, ik ben een vis, stelde het trio blijmoedig in interviews. K3 komt uit de koker van de Vlaamse pretfabriek Studio 100, eveneens het bedrijf achter populaire tv-series als Kabouter Plop, Mega Mindy en het Huis Anubis.

Nummers als Verliefd, Kuma He en Kusjesdag waren de grootste hits voor de drie zangeressen.

K3 begon als een band die het Belgische antwoord op The Spice Girls moest zijn, dus voor vrouwelijke twintigers. Maar het werd pas echt succesvol toen gemikt werd op (kleine) kinderen. Met hun eerste drie singles stond K3 zelfs 32 weken lang onafgebroken op de eerste plaats in de Vlaamse hitlijst.

Ook in Nederland sloegen de popliedjes met hun mierzoete teksten snel aan. In 2007 stonden 'de prinsessen van de peuterpop' twaalf dagen achtereen in een uitverkocht Ahoy', een record dat zelfs rockster Robbie Williams met ongeloof aanhoorde toen hij het trio ontmoette tijdens een uitzending van Paul de Leeuw.

Het tv-programma, De wereld van K3, is in Nederland bij de TROS te zien. Ook met de speelfilms, zoals K3 en de Kattenprins in 2007, en de musicals De 3 biggetjes boekten zij hier succes. In het totaal verkochten de kinderheldinnen miljoenen cd's en dvd's. Hoeveel geld de dames, en daarmee ook Studio 100, hebben verdiend is gissen. Feit is dat de merchandising met tassen, dekbedden, broodtrommels, kleding en poppen, ook nog een aardig fortuin heeft opgeleverd. (GPD)