Kunst & Media Bewaar

Dessing en Jansen weg bij LLiNK

Floortje Dessing werkte sinds 2007 voor LLiNK en was de bekendste programmamaakster van de omroep. Foto GPD
Floortje Dessing werkte sinds 2007 voor LLiNK en was de bekendste programmamaakster van de omroep. Foto GPD © UNKNOWN

ROTTERDAM - Floortje Dessing en Froukje Jansen zijn weg bij omroep LLiNK. De contracten met beide televisiepresentatrices zijn beëindigd, maakte de omroep donderdag bekend.

Door de financiële problemen waar LLiNK in is terechtgekomen, is de omroep genoodzaakt forse bezuinigingen door te voeren. Om de omroep weer financieel gezond te maken worden onder meer veel tijdelijke contracten van personeelsleden niet verlengd. Ook een programma als 3 op Reis kan de omroep in de huidige vorm niet meer betalen. LLiNK vroeg half februari uitstel van betaling aan.

Floortje Dessing werkte sinds 2007 voor LLiNK en was de bekendste programmamaakster van de omroep. Ze presenteerde twee seizoenen 3 op Reis en voerde de eindredactie. Voor het programma reisde ze de hele wereld rond. Ze is ook het gezicht van een wervingscampagne om voor 1 april de benodigde 150.000 leden te halen. Lukt dit niet, dan verdwijnt de vereniging uit het publieke omroepbestel. Donderdag kwam de omroep nog ongeveer 6600 leden tekort.

Froukje Jansen presenteerde sinds 2006 diverse programma's voor LLiNK, waaronder LLiNK op Reis, LLinke Soep TV en Expedition Unlimited. De omroep zegt dat het vertrek van de presentatrices ''in goed overleg'' heeft plaatsgevonden. ''We vinden het heel erg jammer dat we van deze twee vakvrouwen afscheid moeten nemen'', aldus directeur Tanja Lubbers. ''Ze hebben zich de afgelopen jaren keihard voor LLiNK ingezet.''

Dessing laat in de verklaring van de omroep weten het ''jammer'' te vinden dat ze moet vertrekken. ''Doordat er nu fors bezuinigd moet worden, vind ik het meer dan logisch dat we afscheid van elkaar moeten nemen. Het feit dat ik nu niet meer in vaste dienst ben bij LLiNK betekent overigens niet dat ik het gedachtegoed van de omroep niet meer uit zal dragen.'' Jansen: ''Het is zeer betreurenswaardig dat we op deze wijze afscheid van elkaar moeten nemen.'' (ANP)