Kunst & Media Bewaar

Theaterman Egbert van Paridon overleden

Het eerste kindertelevisieprogramma Opstand in de kribbe werd uitgezonden op 6 januari 1955. vlnr. Cor Dommelshuizen als koning Melchior, Cas Baas als David de fluitspeler, Otto Sterman als koning Caspar, Leen Jongewaard als de jonge herder Benjamin en Egbert van Paridon als Jozef. © gpd
Het eerste kindertelevisieprogramma Opstand in de kribbe werd uitgezonden op 6 januari 1955. vlnr. Cor Dommelshuizen als koning Melchior, Cas Baas als David de fluitspeler, Otto Sterman als koning Caspar, Leen Jongewaard als de jonge herder Benjamin en Egbert van Paridon als Jozef. © gpd © UNKNOWN

AMSTERDAM - In zijn woonplaats Amsterdam is donderdagmiddag op 90-jarige leeftijd acteur en regisseur Egbert van Paridon overleden. Dit maakte een familielid vrijdag bekend.

Van Paridon acteerde in de jaren vijftig en zestig regelmatig in televisiefilms en -series. Ook op het witte doek kwam hij voorbij, onder meer in de bioscoopfilms Flodder en De Aanslag uit 1986 en De mannetjesmaker uit 1983.

Van Paridon was in 1950 mede-oprichter van de toneelgroep Puck in Amsterdam, die in 1961 werd voortgezet als Toneelgroep Centrum. Hij bleef tot aan zijn pensionering artistiek directeur van het toneelgezelschap. Van Paridon vervulde talloze bestuursfuncties bij onder meer het Toneelmuseum, de toneelschool, kunstenbond FNV en de Raad voor de Kunst. In 1999 schreef hij zijn memoires onder de titel Liever geen bloemen, terugblik van een theaterman. (ANP)