Binnenland Bewaar

Extreme ochtenspits blijft uit

De grote verkeersdrukte die zondag werd voorspeld, is uitgebleven. Rond half negen stond er bijna 275 kilometer file, dat is iets minder meer dan normaal in een maandagochtendspits, meldde de ANWB. Foto ANP/Marcel Antonisse
De grote verkeersdrukte die zondag werd voorspeld, is uitgebleven. Rond half negen stond er bijna 275 kilometer file, dat is iets minder meer dan normaal in een maandagochtendspits, meldde de ANWB. Foto ANP/Marcel Antonisse © UNKNOWN

DEN HAAG - De extreme ochtendspits die zondag was voorspeld, is vanochtend uitgebleven. Rond half negen stond er bijna 275 kilometer file, dat is iets minder dan normaal. Alleen in het noorden en het oosten van het land was het drukker op de wegen, omdat automobilisten daar last hadden van sneeuwbuien.

De ANWB kondigde gisteravond voor het eerst een spitsalarm af, omdat er vanwege de voorspelde sneeuwval vanochtend meer dan 500 kilometer file werd verwacht. De grote verkeersdrukte bleef uit, omdat veel automobilisten hun rijgedrag hadden aangepast aan de weersomstandigheden, aldus een woordvoerder van de ANWB. Mensen gingen eerder van huis, waardoor het vroeger dan normaal druk was op de weg. Rond acht uur stond er al 300 kilometer file.

Het winterse weer heeft het afgelopen weekeinde aan zeker negen mensen het leven gekost. Bij een botsing tussen een personenauto en een touringcar op de A28 bij Nunspeet vonden zaterdagavond drie leden van een gezin uit Hilversum de dood. Het gaat om de vader van 45 jaar, moeder van 44 jaar en een dochter van 13. Het zoontje van elf ligt ernstig gewond in een ziekenhuis. De botsing werd veroorzaakt door gladheid.

Gladheid oorzaak ongelukken
In het Noord-Hollandse Waarland kwam een 19-jarige man uit Petten om het leven toen de auto waarin hij zat naast de rijbaan belandde en tegen een boom botste. De bestuurder, die zwaargewond raakte, werd volgens de politie waarschijnlijk overvallen door een hagelbui.

In Wesepe (Overijssel) belandde een 24-jarige automobilist op de verkeerde rijbaan nadat hij de controle over het stuur was kwijtgeraakt. Hij botste frontaal op een vrachtwagen en overleed ter plaatse. De politie denkt dat gladheid de oorzaak van het ongeluk is geweest. Een 31-jarige man uit Voorthuizen verloor het leven toen hij met zijn auto tegen een boom botste. Ook hier denkt de politie dat gladheid door sneeuw en hagel de oorzaak is geweest. Vrijdag kwamen door het winterweer drie personen om het leven.

Gewaarschuwd door de weersvoorspellingen bleven veel mensen gisteren thuis. Ook het luchtverkeer ondervond hinder van de soms hevige sneeuwval. Op Schiphol moesten gisteren en zaterdag tientallen vluchten worden geannuleerd. (GPD)