Binnenland Bewaar

Klok een uur vooruit naar zomertijd

Door het verzetten van de klok kreeg iedereen een uurtje minder slaap. In ruil daarvoor kan men nu wel genieten van lange zomeravonden. Het is immers een uur langer licht. Foto ANP/Lex van Lieshout
Door het verzetten van de klok kreeg iedereen een uurtje minder slaap. In ruil daarvoor kan men nu wel genieten van lange zomeravonden. Het is immers een uur langer licht. Foto ANP/Lex van Lieshout © UNKNOWN

RIJSWIJK - De klok is in de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur een uur vooruit gezet naar de zomertijd. In een klap ging de wijzer van 02.00 naar 03.00 uur.

Door het verzetten van de klok kreeg iedereen een uurtje minder slaap. In ruil daarvoor kan men nu wel genieten van lange zomeravonden. Het is immers een uur langer licht. Zonder het verzetten van de klok zou het eind juni tegen half vier licht worden en rond half tien in de avond donker zijn.

De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 met het idee voor Daylight Saving Time, omdat de zon al scheen als de mensen nog lagen te slapen en al onder was als het werk was gedaan. De zomertijd is ingevoerd om beter gebruik te kunnen maken van het daglicht en om energie te besparen. In Nederland werd de zomertijd in 1916 voor het eerst ingevoerd. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd deze weer afgeschaft in ons land. In Nederland leidde de oliecrisis van 1973 uiteindelijk in 1977 tot herinvoering van de zomertijd.

Elke jaar gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in. De zomertijd eindigt in het laatste weekeinde van oktober. Dan gaat de klok weer een uur terug en zitten we weer in de gewone tijd, de wintertijd.
Voor wie elk jaar weer twijfelt of de klok bij de overgang naar zomertijd nu voor- of achteruit moet, is er een ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. (ANP)