Binnenland Bewaar

Amsterdam gebruikt 20 tot 30 miljoen liter water extra tijdens hittegolf

Ook in Artis wordt meer water gebruikt op hete dagen: voor een extra douche voor de olifanten bijvoorbeeld.
Ook in Artis wordt meer water gebruikt op hete dagen: voor een extra douche voor de olifanten bijvoorbeeld. © ANP

De gemiddelde Amsterdammer gebruikt op een tropische dag zo'n 10 tot 15 procent meer water dan bij normale temperaturen. Het meeste water zijn we kwijt aan douchen, maar ook het sproeien van de tuin en vullen van het kinderbadje kost veel water.

191 miljoen liter
drinkwater gaat er in Amsterdam op een doorsnee dag doorheen.

224 miljoen liter
drinkwater ging er op 1 juli doorheen.

In het weekend staat de gemiddelde Amsterdammer twee uur later onder de douche

Het Parool vroeg bij Waternet cijfers op over het drinkwaterverbruik vlak voor, tijdens en na de hittegolf van begin juli. Van een hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer. Op de dagen waarop dat begin deze maand het geval was, werd zo'n twintig tot dertig miljoen liter meer gebruikt dan op een dag waarop de temperatuur gemiddeld was voor de tijd van het jaar.

Op een doorsnee dag gaat er zo'n 191 miljoen liter drinkwater doorheen in Amsterdam, maar op 1 juli (de warmste dag van het jaar) liep dat op tot 224 miljoen, 33 miljoen liter meer. Volgens Waternet gaat het meeste drinkwater op aan douchen. De gemiddelde Amsterdammer verbruikt dagelijks 113 liter drinkwater, bijna de helft daarvan (60 liter) verdwijnt in het doucheputje. Daardoor ligt de verbruikspiek ook vooral in de ochtend, hoewel: in het weekend staat de gemiddelde Amsterdammer twee uur later onder de douche.

Kinderbadje
Op warme dagen wordt er nog meer gebruik gemaakt van de douche en dus ook meer water verbruikt. 'En uiteraard wordt ook de (balkon)tuin gesproeid, het kinderbadje gevuld, et cetera', aldus een woordvoerder van Waternet. Per Amsterdammer wordt zo'n 2 tot 3 liter drinkwater per dag ook echt gebruikt voor datgene waar het zijn naam aan dankt: drinken.

De cijfers gaan over het gebruik van drinkwater in het distributiegebied van Waternet: Amsterdam, Diemen, Muiden, Amstelveen, Ouder Amstel en Heemstede. Alle huishoudens in dat gebied gebruiken jaarlijks zo'n 48 miljard liter water, 40 miljard daarvan komt voor rekening van Amsterdamse huishoudens.

Bedrijven in het gebied gebruiken zo'n 19,4 miljard liter per jaar. Door die bedrijven ligt het gemiddelde gebruik in het weekend ook beduidend lager dan doordeweeks. Op zaterdag 4 juli, een warme dag, zat er bijvoorbeeld een dal in het watergebruik. Waternet vermoedt dat het dal op die dag ook veroorzaakt werd door de start van de zomervakantie, waardoor meer mensen de stad uit waren.

Vandaag (16-07) in Het Parool: hoeveel water wordt er gebruikt in andere grote steden?