Amsterdam Bewaar

Huidige lage luchtdruk komt maar eens in de 100 jaar voor

Huidige lage luchtdruk komt maar eens in de 100 jaar voor
© EPA

Het uitermate wisselvallige en zeer zachte en natte weer, dat nu al de hele winter aanhoudt, wordt veroorzaakt door een gemiddeld lage luchtdruk bij Schotland. Zo'n laag dagelijks gemiddelde van de luchtdruk komt minder dan eens in de 100 jaar voor.

Dat blijkt een statistische analyse door het KNMI. De lage luchtdruk zorgt ervoor dat er voortdurend diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden trekken.

'Wat daarvan de precieze reden is, weten we niet', zegt een woordvoerder van het KNMI. 'Het heeft te maken met de natuurlijke grilligheid.' De depressies veroorzaken veel regen en wind in het westen en zuiden van Europa.

Zuidwester
Vooral Ierland en Engeland kampen met wateroverlast. Ook Nederland heeft deze winter te maken met de zachte zuidwester. Op sommige plaatsen in Zeeland heeft het de hele winter nog op geen enkele dag gevroren.

Door het aanhoudend zachte weer ligt de winter op koers om bij de zachtste in 3 eeuwen te eindigen. Het KNMI verwacht dat het zachte en wisselvallige weer met soms veel regen en wind zeker nog anderhalve week aanhoudt.