Buitenland Bewaar

Orkaan Irene zwakt iets af, maar blijft 'extreem gevaarlijk'

Een satellietfoto van vanmorgen van orkaan Irene
Een satellietfoto van vanmorgen van orkaan Irene © GETTY

De orkaan Irene is afgezwakt tot categorie-1-storm, maar meteorologen waarschuwen dat de orkaan 'extreem gevaarlijk' blijft. Irene hangt op dit moment boven de Atlantische Oceaan en schuift langzaam noordwaarts.

Het Amerikaanse National Hurricane Center zei vanmorgen om 09.00 uur Nederlandse tijd dat de topwinden van de enorme storm met 150 kilometer per uur raasden. Dat is tien kilometer per uur minder dan gisteren. De storm bewoog zich met zo'n 22 kilometer per uur noord-noordoostwaarts richting Cape Lookout in North-Carolina. Het gevaar van de storm zit volgens experts vooral in de grootte en de duur van de storm.

Voorzorgsmaatregelen
Overal langs de Amerikaanse kust zijn voorzorgsmaatregelen genomen. In zeven staten is de noodtoestand afgeroepen. Steden zijn geëvacueerd, huizen en gebouwen dichtgetimmerd. Twee miljoen mensen zijn geadviseerd de wijk te nemen, in New York alleen moeten liefst 370 duizend mensen hun huizen verlaten. De vrees is dat Irene delen van de stad onder water zal zetten.

In New York wordt het openbaar vervoer stilgelegd, gaan vliegvelden en theaters dicht, en zijn 90 evacuatiecentra geopend.

Onvoorspelbaar
Hoewel de precieze kracht en loop van orkanen onvoorspelbaar is, nemen de autoriteiten het zekere voor het onzekere. Door Katrina (New Orleans, 2005) weten ze dat tropische stormen reputaties kunnen breken.

Volgens president Obama zijn er aanwijzingen dat Irene een 'extreem gevaarlijke en kostbare storm' kan worden. Sommige deskundigen schatten dat de storm gevolgen kan hebben voor 55 miljoen mensen aan de oostkust.

De New York Times heeft een kaart op de site gezet, waarop precies te volgen is waar de storm nu is en hoe hard de winden waaien.