Sport Bewaar

Reconstructie: OS 2028 vrijwel zonder discussie van tafel geveegd

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

Het plan om de Olympische Spelen van 2028 naar Amsterdam te halen, is met één pennenstreek geschrapt in de kabinetsformatie, in een sessie over onderwerpen die als klein en onomstreden werden beschouwd.

Informateur Wouter Bos was niet eens aanwezig toen de onderhandelaars van PvdA en VVD op maandagmiddag 15 oktober, in een 'veegsessie', een eind maakten aan het plan waar acht jaar lang aan was gewerkt en voor was gelobbyd. Dat gebeurde vrijwel zonder discussie, blijkt uit een reconstructie door deze krant. 'Iedereen vond het een disproportioneel avontuur en risico', aldus een betrokkene.

Op de lijstjes met bezuinigingsmogelijkheden die ambtenaren hadden opgesteld voor de formatie, ontbrak de gooi naar de Spelen. Betrokken (sport)bestuurders waren dan ook stomverbaasd toen eind oktober het regeerakkoord openbaar werd.

Minister van Justitie Ivo Opstelten, in het verleden hoofdrolspeler in de Olympische planvorming, was naar eigen zeggen eveneens verrast, maar wil er verder niets over kwijt. André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, wel. 'Ivo zei tegen me: 'André, ik wist niet wat ik las.'' Volgens Bolhuis  gold dat ook voor Edith Schippers, als minister van Sport politiek verantwoordelijk. 'Ze zei: 'Ik wist van niets.' Bronnen rond Schippers weerspreken dat: 'Ze wist het wel.'

Vandaag in Het Parool een uitvoerige reconstructie: Hoe het vuur voor 2028 sissend doofde.