Sport Bewaar

'Spelen 2028 aan de Amstel of het IJ'

'Spelen 2028 aan de Amstel of het IJ'
© UNKNOWN

Als Amsterdam de Olympische Spelen in 2028 mag organiseren, worden het 'IJ-spelen' of 'Amstelspelen'.

Dat valt op te maken uit twee studies die in opdracht van het kabinet zijn verricht. Daarin vallen varianten af waarbij het evenement gespreid is over meerdere steden of gebieden, omdat het IOC verlangt dat een aantal belangrijke stadions en voorzieningen vlakbij elkaar zitten. Daar zitten ook kostenvoordelen aan. Daarom moeten het 'compacte stedelijke Spelen' worden.

Van de onderzochte varianten komen deze drie het beste uit de bus:

- de IJ-spelen, waarbij de Big Five (olympisch stadion, zwembad, basketbalhal, olympisch dorp en perscentrum) komen in wat nu nog havengebied is direct ten oosten van de A10 en de Coentunnel.

- De Amstelspelen, met de Big Five aan de zuidkant. Langs de A10 en de A2 is ruimte en de bestaande infrastructuur hoeft slechts op een paar punten te worden aangepast.

- de Stadsspelen in Rotterdam. Die voltrekken zich op meerdere plekken in het hart van de stad, op aansprekende locaties langs de Maas. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vervoer over het water en er komt een nieuw treinstation in Rotterdam-Zuid.

De Amsterdamse opties vergen forse investeringen, maar die zullen ook zonder de Spelen worden gedaan. Wel moeten ze versneld plaatsvinden.

Uit een kosten/batenanalyse blijkt dat de Spelen per saldo tussen de
1,1 en 1,8 miljard gaan kosten. Komend voorjaar wordt een keuze gemaakt tussen Rotterdam of Amsterdam. (Het Parool)

Morgen in Het Parool: de Olympische aspiraties van Amsterdam.