Amsterdam Bewaar

Beeld skeelers-meisje vernield

Foto Roel van Lanen
Foto Roel van Lanen © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het kunstwerk His master's skeelers van de anonieme beeldhouwer die Amsterdam meer beelden heeft geschonken, is tijdelijk verdwenen van 'het Madelievenpleintje' in de Jordaan. Het kunstwerk, een meisje op skeelers en een hondje, was onlangs aangereden door een vrachtwagen.

De beeldjes, die vorig jaar maart op het pleintje bij de Anjeliersstraat en de Madelievenstraat werden geplaatst, zijn van meet af aan door pech achtervolgd. Al drie dagen na de onthulling werden ze door vandalen van de springveren sokkel gerukt. Buurtbewoners konden de beeldjes redden.

Ook deze keer hebben buren tijdig ingegrepen toen het hoofd van het meisje van de romp dreigde te vallen. Een vrachtwagen reed achteruit om te keren en zag het kunstwerk over het hoofd. Het hondje viel meteen van de sokkel en de paal was krom. Getuigen vertelden dat de chauffeur, die niet aansprakelijk is gesteld, erg was geschrokken.

''Dit kost me wel een paar honderd ballen. Ik moest het gevaarte, met betonblok en al, ophalen, lassen met brons en patineren,'' zegt de kunstenaar, die anoniem wil blijven. Hij/zij zegt dat het lastig zal zijn de beeldjes nog deze maand terug te plaatsen, maar hij werkt er, met een bronsgieter, hard aan.

''Ach ja, de kunstenaar moet lijden!'' grapt hij/zij om laconiek te vervolgen: ''Ik vermoed dat het meisje op skeelers, dat ik Madeliefje heb genoemd, een beetje stoned was.''

Het tweedelige kunstwerk, waarvan de gemeente eigenaar is, heeft de naam His master's skeelers gekregen, waarmee - met een knipoog - wordt verwezen naar het schilderij His master's voice van Francis Barraud.

In de Anjeliersstraat zijn meer beeldjes van de anonieme kunstenaar te vinden. De meeste zitten tegen gevels. Zoals De harmonicaspeler bij nummer 175 en diverse Geveltoeristen. Dat de geheimzinnige kunstenaar juist in deze straat graag zijn/haar sporen achterlaat, schijnt ermee te maken te hebben dat de Anjeliersstraat van oudsher een smidsestraat was. Het zou dus om 'het geheim van de smid' gaan.

Andere beelden van de kunstenaar bevinden zich aan de Marnixstraat (De man met de vioolkoffer), bij het Leidsebosje (Het boomzagertje), in de hal van de Stopera (De violist), op het Oudekerksplein (De gestreelde borst) en in de Kinkerstraat (Drie heertjes in gesprek). (EDITH ANDRIESSE)

Foto: http://www.roelvanlanen.com/