Kunst & Media Bewaar

Rechter straft jongens voor afpersen in computerspel

Foto GPD
Foto GPD © UNKNOWN

LEEUWARDEN - Diefstal in de wereld van computerspelletjes is strafbaar. Dat oordeelde de rechtbank in Leeuwarden gisteren in de strafzaak tegen twee jongens die een medescholier zijn tegoeden van het populaire spelletje Runescape met geweld afpersten. Volgens de rechtbank hebben virtuele zaken voor gamers wel degelijk waarde. Het is voor het eerst dat de rechter bepaalt dat virtuele zaken waarde hebben, vergelijkbaar met elektriciteit en giraal geld en diefstal dus strafbaar is.

De geruchtmakende diefstal gebeurde op 6 september vorig jaar. De daders waren toen veertien jaar oud, hun slachtoffert dertien. Hij werd gedwongen zijn virtuele spullen, een masker en een amulet, over te boeken naar de computer van zijn belagers. De jongen had ze met veel speluren op internet bemachtigd.

De advocaten van beide verdachten betoogden dat virtuele voorwerpen, hoewel ze in het spel worden uitgedrukt in een aantal 'coins', niet echt bestaan: ''Het is niks en het blijft niks. Lucht.'' Al zijn amuletten en maskers evenmin als coins stoffelijk; gamers die wereldwijd met miljoenen het spel Runescape beoefenen, zijn er gek op. ''Soms worden virtuele goederen ook voor geld gekocht en verkocht, op internet of op het schoolplein'', motiveerde de rechter.

Beide daders werden schuldig bevonden aan 'diefstal met geweld'. De jongens zaten op dezelfde school als hun slachtoffer. Ze lokten hem naar het huis van een van hen en daar werd hij in een wurggreep genomen. Zijn keel werd dichtgeknepen, hij werd geschopt en geslagen en bedreigd met vleesmessen uit de keukenla.
De rechtbank tilt zwaar aan dit geweld. ''Het slachtoffer zat in een benarde situatie en heeft lichamelijk en psychisch letsel ondervonden.''

De daders zien de ernst van hun daad niet in en hebben evenmin blijk gegeven van spijt. Toch hoeven ze, vanwege hun leeftijd en redelijk blanco verleden, nog niet naar de jeugdgevangenis. De ene jongen werd veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie. Zijn maat, die ook nog had gespijbeld van school en een woninginbraak pleegde, kreeg 200 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.

Advocaat Bart Canoy tekent namens zijn cliënt hoger beroep aan. ''Juridisch gezien gaat het bij virtuele zaken niet om vermogen. De speltegoeden worden immers niet daadwerkelijk verplaatst, ze blijven in bezit van Runescape.'' (GPD)

Bekijk hier de site van Runescape