Binnenland Bewaar

Derde verdachte moord Imaç

Imaç werd in februari 2007 doodgeschoten in de Jan Rebelstraat in Osdorp. Foto ANP/Jaap Wals
Imaç werd in februari 2007 doodgeschoten in de Jan Rebelstraat in Osdorp. Foto ANP/Jaap Wals © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de vorig jaar geliquideerde Nedim Imaç, oud-voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub FC Türkiyemspor.

Het gaat om een dertigjarige man uit Amsterdam, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM is van hem dna-spoor aangetroffen in de vluchtauto die bij de aanslag is gebruikt.

De andere twee verdachten, beide 37 jaar oud zitten op dit moment vast.

Imaç werd op 17 februari vorig jaar doodgeschoten voor Turks restaurant Bir Bey aan de Jan Rebelstraat in Osdorp, waar hij de verjaardag van zijn zoon vierde.

De daders vluchtten in een wit bestelbusje dat eerder was gestolen in de Indische Buurt. In de Griendstraat, elders in Osdorp, probeerden ze het in brand te steken, maar dat mislukte. Dit lijkt hen op te breken want de politie trof hierin sporen aan.

Het onderzoek naar de liquidatie maakt deel uit van een onderzoek naar moorden in de Amsterdamse onderwereld onder de naam Passage. Hierbij zijn de verklaringen van kroongetuige Giuseppe 'Peter' la Serpe van cruciaal belang.

In 2006 waarschuwde de politie Imaç voor een mogelijke aanslag op zijn leven, op basis van uitlatingen van La Serpe. Oud-aanvoerder Ali A. van het eerste elftal van Türkiyemspor is er door kroongetuige La Serpe van beschuldigd de opdracht voor de moord op Imaç te hebben gegeven. (HET PAROOL)