Binnenland Bewaar

Hof bestookt met haatmails wegens Wilders

Hofpresident Verheij: ''Raadsheren worden uitgemaakt voor schoften, links tuig, hypocrieten en domme eikels. En dat zijn nog de meest beschaafde verwensingen.'' Foto Jan van Breda
Hofpresident Verheij: ''Raadsheren worden uitgemaakt voor schoften, links tuig, hypocrieten en domme eikels. En dat zijn nog de meest beschaafde verwensingen.'' Foto Jan van Breda © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam is de afgelopen weken bestookt met haatmails van mensen die het niet eens zijn met het besluit dat Geert Wilders moet worden vervolgd wegens discriminatie. Dat zegt hofpresident Leendert Verheij in NRC Handelsblad van zaterdag.

''Raadsheren worden uitgemaakt voor schoften, links tuig, hypocrieten en domme eikels. En dat zijn nog de meest beschaafde verwensingen'', aldus de president. Hij is bezorgd over de felheid waarmee in de samenleving en in het parlement wordt gereageerd op de beschikking van het hof.

Wilders vindt de hatelijke reacties ''absoluut verwerpelijk''. Volgens de PVV-leider mogen mensen laten weten dat ze boos zijn over het besluit. Maar schelden en dreigen, is volgens hem onaanvaardbaar.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in januari dat Wilders moet worden vervolgd voor het doen van anti-islamitische uitspraken. Eerder ontvingen ook de raadslieden Els Lucas en Gerard Spong haatmails. Beide advocaten hadden zich ingezet voor de vervolging van het Tweede Kamerlid.

Verheij vindt het eveneens kwalijk dat de drie raadsheren die de zaak behandelden in columns en op weblogs persoonlijk worden aangevallen. ''Die aanvallen zijn voor rechters heel vervelend. Er wordt gegraven in allerlei privé-informatie om aan de hand van persoonlijke informatie hun juridische oordeel te diskwalificeren. Dat rechters niet meer als een functionaris worden gezien, is een beklemmende ervaring.'' (ANP)

Bron foto: Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com