Amsterdam Bewaar

Intakegesprek met prostituee verplicht

De gemeente en de politie bieden een training, zodat de exploitanten een fingerspitzengefühl ontwikkelen voor signalen van mensenhandel. Foto ANP/Juan Vrijdag
De gemeente en de politie bieden een training, zodat de exploitanten een fingerspitzengefühl ontwikkelen voor signalen van mensenhandel. Foto ANP/Juan Vrijdag © UNKNOWN

AMSTERDAM - Prostituees zonder ervaring moeten voortaan vertellen waarom ze het beroep willen uitoefenen. Dit is één van de ruim vijftien vragen die bordeelhouders moeten stellen. De antwoorden moeten ze naar de gemeente sturen. Doel is om mensenhandel tegen te gaan. Exploitanten moeten vermoedens daarvan melden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun vergunning kwijtraken.

De gemeente heeft deze nieuwe regels vastgelegd in een voorgestelde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bordeelhouders moeten vragen stellen over de identiteit, leeftijd en nationaliteit van de prostituee, haar familie, eventueel strafblad, opleiding en talenkennis.

De prostituees moeten vertellen hoe ze van huis naar het werk reizen en tonen dat ze 'enige kennis' hebben over Nederland en Amsterdam. Ook moeten de bordeelhouders beoordelen of de prostituee 'angstig, overdreven vrolijk of rustig' overkomt.

De gemeente en de politie bieden een training, zodat de exploitanten een fingerspitzengefühl ontwikkelen voor signalen van mensenhandel.

Sommige exploitanten houden al dergelijke intakegesprekken. Ze vinden dat een goed middel om te achterhalen of prostituees gedwongen worden. De gemeente wil het verplichten, omdat niet alle exploitanten altijd even streng zullen screenen.

De regel wordt eerst alleen verplicht in de oude binnenstad inclusief de Wallen. Als hij een succes is, wordt hij in de hele stad ingevoerd voor prostitutie achter de ramen en in clubs. (ADDIE SCHULTE)