Amsterdam Bewaar

Zussen Luana Luz Xavier in veiligheid gebracht door politie

Luana Luz Xavier
Luana Luz Xavier © Opsporing Verzocht

De zussen van de in Amstelveen doodgeschoten Luana Luz Xavier zijn door de politie op een geheime, veilige plek ondergebracht. Waarom dat is gebeurd, is niet bekend.

De vete in de Amsterdamse onderwereld

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier een visuele weergave van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereldvete.

Tijdlijn: de oorlog in de Amsterdamse onderwereld.

Dat zegt Mark Teurlings, de advocaat van de familie. Volgens Teurlings probeerde hij sinds donderdag in contact te komen met zussen Luciara en Wabia, maar lukt dat niet. 'Toen ben ik de politie gaan bellen. Zij vertelden mij dat de zussen op een veilige plek zijn en dat ik me geen zorgen hoef te maken. Waarom zij ergens zijn ondergebracht, weet ik niet.' De politie wil niet reageren. 

Volgens de advocaat zorgt de media-aandacht voor de zaak er voor dat er veel geruchten worden verspreid. 'Het geruchtencircuit draait op volle toeren. Luana is in de verhalen in de media soms neergezet als een grote crimineel, terwijl daar niets van klopt. Daardoor worden ook over de familie allerlei verhalen verteld die niet waar zijn.'

Lief meisje
Volgens Teurlings was Luz Xavier een hardwerkende onderneemster, die niet eerder voor ernstige delicten in aanraking kwam met de politie. 'Ze was veel met haar eigen zaak bezig en natuurlijk met haar jonge kinderen. Het was een heel lief meisje.' Luz Xavier was de eigenaresse van een kledingwinkel in Amsterdam. Die winkel werd ook door de groep-Martha gebruikt als bron van legale inkomsten, zoals Martha ooit tijdens een rechtszaak over witwassen verklaarde.

De 34-jarige Luana Luz Xavier werd vorige week maandag doodgeschoten in Amstelveen, voor de ogen van haar tienerdochter en jonge zoontje. De daders staken hun vluchtauto een paar straten verderop in brand. 

Wat mogelijke motieven zijn voor de moord op Luz Xavier wordt door de politie onderzocht. Zij had enige tijd een relatie met Najeb 'Ziggy' H., een vermeend kopstuk van de groep-Martha. Die groep zou in de onderwereldvete in Amsterdam in een strijd zijn verwikkeld met andere criminelen. H. zit ondergedoken. Volgens Teurlings zou de relatie met H. overigens al enige tijd zijn verbroken.

Moordpoging
In het milieu ging het gerucht dat Luana Luz Xavier betrokken was bij de mislukte moordpoging op Chahid Y.. Zij zou informatie over hem hebben gegeven aan H., waarna er in Almere een aanslag op hem werd gepleegd door een bom in of onder zijn auto tot ontploffing te brengen. Daarna openden schutters het vuur op Y. en zijn passagier. 

Beide mannen raakten gewond, maar overleefden de aanslag. Y. wordt door sommigen in de onderwereld gezien als degene die Gwenette Martha in mei van dit jaar een shoarmazaak in Amstelveen uit lokte, waarna Martha met veel kogels werd doodgeschoten.