Amsterdam Bewaar

'Hells Angels gebruiken bedrijfspand bij Sloterdijk als dekmantel'

'Hells Angels gebruiken bedrijfspand bij Sloterdijk als dekmantel'
© ANP

Het stadsbestuur vraagt de rechter morgen de Hells Angels te verbieden een bedrijfspand aan de Humberweg in Amsterdam-Sloterdijk als clandestien clubhuis te gebruiken. De motorclub ontkent dat het pand als nieuw honk fungeert.

Ambtenaren werden niet toegelaten tot de 'vergaderzaal' in kwestie

De stichting Hells Angels Amsterdam kocht de voormalige garage vlakbij station Sloterdijk in oktober 2012 voor vier ton. Op 30 januari van dat jaar verliet de omstreden motorclub na vijftien jaar gesteggel het oude terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in Oost, nadat de gemeente de Angels uitkocht met een afkoopsom van eveneens vier ton.

Formeel hebben de Hells Angels het bedrijfspand aan de Humberweg 12 verhuurd aan de bedrijven Big Red Machines Mechanics, dat aan auto's en motoren sleutelt en motoren stalt, en BRM Events, dat onder meer de jaarlijkse tatoeagebeurs Amsterdam Tattoo Convention organiseert in de RAI.

Gemeenteambtenaren en de politie oordeelden al snel dat de Hells Angels de beide bedrijven als dekmantel gebruiken voor hun honk, waar ze kantoor houden, bijeenkomsten organiseren en op dinsdagavond ook de wekelijkse clubavond hebben - in de vergaderzaal op eenhoog die is afgeschermd met een deur met een codeslot. De gebruikers lieten de ambtenaren wel binnen in het pand, maar tot die vermoedelijke vergaderzaal lieten ze de controleurs niet toe.

Dwangsom
Bovendien zouden de Hells Angels het pand voor horeca gebruiken. Er zit een bar in. Overigens beschikt de club ook niet over een drank- of exploitatievergunning. Op de dagen en avonden waarop de ambtenaren controleerden, stonden in de buurt van het pand voertuigen die op naam van Hells Angels staan. Er waren ook verscheidene Hells Angels binnen.

Al ruim een jaar geleden, op 26 april 2013, gelastte burgemeester Eberhard van der Laan de Hells Angels hun clubactiviteiten aan de Humberweg te staken omdat het bestemmingsplan slechts 'een bedrijf' toestaat, op straffe van een dwangsom van twintigduizend euro per overtreding, oplopend tot maximaal een ton.

De Hells Angels zijn bij de bestuursrechter een procedure begonnen tegen dat besluit. De parafernalia aan de wanden van het pand aan de Humberweg maken nog niet dat het pand een clubhuis is en clubleden die er koffie drinken, wachten op de reparatie van hun motoren, stelt de club. Wat de twee bedrijven in het pand doen, kan de stichting Hells Angels Amsterdam bovendien niet worden aangerekend, zo stelt de club.

De beide partijen zullen hun eerder ingenomen standpunten morgen voor de bestuursrechter verdedigen. Wanneer de rechter uitspraak doet, is nog onbekend.