Amsterdam Bewaar

Bewoners in Noord kijken niet op van dodelijke schietpartij

In het wijkje Nesserland in Noord schoot de 51-jarige Errol een 31-jarige man dood.
In het wijkje Nesserland in Noord schoot de 51-jarige Errol een 31-jarige man dood. © Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Errol (51) schoot in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige buurtgenoot dood. De bewoners van het wijkje Twiske-West in Amsterdam-Noord zagen het aankomen.

Volgens een buurvrouw zijn er mensen in de buurt verhuisd, vanwege de overlast en bedreigingen van de 51-jarige Surinamer Errol. Gisterochtend werd Errol rond half zes door een arrestatieteam meegenomen na een schietpartij waarbij een 31-jarige man werd doodgeschoten en een andere jongen in zijn been werd geraakt.

Errol woonde pas anderhalf jaar op het Nesserland in Noord, samen met zijn drie kinderen. Toch stond hij in de buurt al gauw bekend om de overlast die hij veroorzaakte. Hij hing altijd met zo'n vier tot zes Surinaamse jongens tussen de twintig en dertig op het voormalige speelterreintje Nessenland. Soms waren er wel twintig jongens. 'Het blowen en drinken begon al om 11 uur 's ochtends en duurde vaak tot twee of drie uur in de nacht', volgens een buurvrouw.

Krassen op auto
Errol liet het volgens buurtgenoten niet alleen bij rondhangen. 'Hij heeft mensen bedreigd en in elkaar geslagen omdat ze hun hond in zijn omgeving uitlieten, hij tolereerde het niet als een auto op zijn plek voor de deur stond. Een vrouw die haar auto daar neerzette vond deze onder de krassen terug. We hoorden dat hij al uit zijn eerdere woning weg moest vanwege overlast.' Ook wordt door zijn buren betrokkenheid bij drugshandel vermoed.

De buurtregisseur is op de hoogte van de overlast, volgens buurtgenoten. "We hebben zo vaak gebeld. De politie zegt steeds dat ze ermee bezig zijn. Ook de woningbouwvereniging weet ervan. Maar ja, er gebeurt niets. Na een aantal akkefietjes zeiden we: 'Dit gaat verkeerd aflopen.' Je kon wachten tot het fout zou gaan."

Met het 31-jarige slachtoffer zou Errol een weerk eerder al ruzie hebben gehad. Een buurvrouw: 'Het slachtoffer en Errol stonden tegen elkaar te schreeuwen. De jongen riep tegen Errol: 'Jij moet je kinderen beter opvoeden, ze hebben geen respect.'

De buurt hoopt dat de ellende nu voorbij is. Een buurvrouw: 'Ik deed zomers mijn ramen en roosters dicht vanwege de geluidsoverlast. Aan het eind van de zomer dacht ik: wat fijn dat het najaar wordt, dan gaat het tenminste weer regenen en zijn ze er niet. Ik ben blij dat hij waarschijnlijk niet terugkeert. Ik heb het gehad met die man.' 

De drie kinderen van Errol zijn opgevangen en bij familie ondergebracht. De man die in zijn been is geraakt, ligt in het ziekenhuis. En meer wil de politie niet kwijt over de kwestie.