Binnenland Bewaar

Amsterdamse recherche bestelt een pistoolmitrailleur met bitcoins

De Mack 11 die verstopt in een dvd-recorder naar Amsterdam kwam.
De Mack 11 die verstopt in een dvd-recorder naar Amsterdam kwam. © Justitie

De Amsterdamse recherche is erin geslaagd anoniem, met bitcoins, een pistoolmitrailleur met geluiddemper en laservizier aan te schaffen via internet. Het automatische wapen arriveerde gewoon per post uit de Verenigde Staten, via Schiphol.

De 25-jarige Amerikaanse verzender is gearresteerd. Hij had de onderdelen van het gedemonteerde wapen verstopt in een dvd-speler. De politie heeft onder andere de douane, het postbedrijf en het ministerie van Veiligheid en Justitie gealarmeerd over de eenvoudige invoer van het Mack 11 machinepistool plus toebehoren.

Anonimiteit
Een wapendeskundige van de Amsterdamse politie heeft het wapen getest. Het werkt. Het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) wilde de mogelijkheden van het fenomeen bitcoin verkennen, omdat dit virtuele betaalmiddel de gebruikers anonimiteit zou verschaffen.

'Anonimiteit is vanzelfsprekend ook waarnaar criminelen op zoek zijn', zegt de in computercriminaliteit gespecialiseerde officier van justitie Justin Louman, die het onderzoek naar deze zaak leidde. 'Wij wilden weten hoe ver we met bitcoins zouden komen zonder onze identiteit prijs te geven.'


Lees vandaag (17-1) meer in Het Parool.