Binnenland Bewaar

Tot 20 jaar cel tegen Rob Zegerius geëist in de Yellowstone-zaak

Verdachten in de Yellowstone-zaak
Verdachten in de Yellowstone-zaak © ANP

Justitie eist twintig jaar celstraf tegen de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Zegerius (54) in de Yellowstone-zaak voor een lange reeks (gewelds)misdrijven. Ze wil celstraffen tot tien jaar voor zijn belangrijkste medeverdachten. Een van de mannen tegen wie tien jaar is geëist, is de ex-advocaat Edwin T.

De gevallen positiviteitsgoeroe Emil Ratelband (64) moet van de aanklagers een jaar celstraf krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het geven van de (mislukte) opdracht zijn woning in het Gelderse Huissen te laten afbranden. Tegen journalist Koen Scharrenberg (Panorama) vordert het Openbaar Ministerie achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het medeplegen van die poging tot brandstichting, oplichting en valsheid in geschrifte.  

De grote strafzaak onder codenaam Yellowstone tegen twaalf verdachten is opgebouwd rond de biecht van kroongetuige Richard T. (58), die medio 2011 een deal sloot met justitie. Hij vertelde in opdracht van Rob Zegerius in juni 2010 de aanslag met een handgranaat te hebben gepleegd op de kantoorvilla aan de Amsterdamse Churchilllaan, plus een poging te hebben gedaan een Iraniër dood te schieten in Gouda - waarbij zijn wapen volgens justitie 'als door een wonder' weigerde. In genoemde kantoorvilla hield onder anderen advocaat Edwin T. kantoor.

Beide aanslagen pasten in een sinister complot dat volgde uit een door Rob Zegerius verzonnen goudhandel ter waarde van miljarden euro's. In het dossier komt verder een bont palet aan misdrijven aan de orde, waaronder brandstichtingen, oplichtingen en het bezit van allerhande wapens.  

Lees meer in Het Parool van zaterdag.