Amsterdam Bewaar

Drie jaar cel voor witwassen in wasserette

De wasserette aan de Javastraat.
De wasserette aan de Javastraat. © Google streetview

De rechtbank in Amsterdam heeft vijf Pakistanen veroordeeld tot celstraffen voor het witwassen van zeer grote bedragen vanuit een wasserette in de Javastraat. De witwassers bedienden met name criminelen, onder wie Britse drugshandelaars.

Hoofdverdachte Manzoor A. (42), eigenaar van de wasserette Multinette Haris, krijgt drie jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zijn belangrijkste medeverdachte, geldkoerier en medewerker Ashraf Y. (52), krijgt twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Drie anderen, die onder meer hielpen de wasserette op een legale onderneming te laten lijken, krijgen bescheiden celstraffen, in één geval gecombineerd met een werkstraf.

Javastraat 50, het pand waarin de (wit)wasserette was gevestigd, wordt niet verbeurd verklaard, zoals justitie had gevorderd.

Hawalabankieren
De witwassers deden aan 'hawalabankieren', ook wel 'ondergronds bankieren', via een op zichzelf legale, traditionele methode die in sommige (Aziatische) landen nog heel gebruikelijk is, maar niet in Europa. Voor criminelen is de methode aantrekkelijk, omdat die geen (papieren) sporen nalaat.

De rechtbank vindt het 'versluierende' taalgebruik dat de bankiers gebruikten een bewijs voor het illegale bankieren, 'mango' stond bijvoorbeeld voor geld en bedragen werden versleuteld. Ook zijn sommige witgewassen geldbedragen aangetroffen in combinatie met drugs en een vuurwapen.

Gewoonte
Hoewel tussen Engeland en Nederland normaal giraal betalingsverkeer heel goed mogelijk is, kozen de verdachten toch de weg van het ondergronds bankieren, veelal via Pakistaanse geldhandelaren, wat er volgens de rechters op wijst dat hun transacties 'het daglicht niet kunnen verdragen'. Witwassen was voor de verdachten een gewoonte, stelt de rechtbank vast.