Amsterdam Bewaar

Gekraakt Shellpand in Noord ontruimd na vondst lijk

Het gekraakte Shellpand. © Bert Abbing
Het gekraakte Shellpand. © Bert Abbing © UNKNOWN

Politie en justitie ontruimen vrijdag het Groot Laboratorium, dat in november gekraakt werd door de Occupy-beweging, op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord. In het gebouw, het voormalig Groot Laboratorium, werd op 6 januari het lichaam van een dode man gevonden. De man overleed aan een overdosis drugs.

De situatie in het kraakpand achter de voormalige Shelltoren is zeer ernstig, liet burgemeester Eberhard van der Laan vandaag aan de gemeenteraad weten. Zo zou er een enorme stank hangen en liggen er menselijke uitwerpselen. 'Het pand huisvest criminelen en is zeer vies', aldus Van der Laan.

Ook klagen omwonenden over een agressieve sfeer. Begin deze week werd een man met steekwonden in zijn gezicht afgevoerd, nadat hij was aangevallen door een groep van vijftien mensen.

Krakers onder invloed
Recent zijn drie personen opgepakt voor koperdiefstal. Er worden vuurtjes gestoken en een deel van de krakers is nauwelijks aanspreekbaar omdat ze waarschijnlijk onder invloed zijn. Op basis van al deze feiten is besloten het pand met spoed te ontruimen.

Volgens justitie stond het gebouw leeg op het moment van de kraak en mag het ontruimd worden. De Occupy-beweging heeft een paar weken na de kraak het gebouw weer verlaten. Het Groot Laboratorium staat al jaren leeg.