Amsterdam Bewaar

Mishandelde 'dief' ligt op sterven

''Mijn cliënt vecht voor zijn leven, ligt in coma en het is maar zeer de vraag of hij daar ooit nog uitkomt,'' zegt advocaat Richard Korver (foto). © ANP
''Mijn cliënt vecht voor zijn leven, ligt in coma en het is maar zeer de vraag of hij daar ooit nog uitkomt,'' zegt advocaat Richard Korver (foto). © ANP © UNKNOWN

De vijftigjarige dief die op 4 november is overmeesterd door de directeur en drie werknemers van het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid, ligt op sterven. Hij wordt kunstmatig in leven gehouden, maar de kans dat hij nog wakker wordt uit coma is minimaal.

 De familie van het slachtoffer heeft advocaat Richard Korver in de arm genomen om 'tegenwicht te geven aan het beeld dat nu wordt geschetst', dat het slachtoffer een onverbeterlijke inbreker is die de pech had dat de werknemers de bezittingen van het Frans Otten Stadion beschermden.  

Dat zeggen betrokkenen. Artsen voeren momenteel nog testen uit om te bezien of de man is te redden, maar ze geven de moeder, broers en zussen en kinderen van de man uit Hoofddorp weinig hoop.

De ernstigste verwondingen zijn volgens justitie aangericht door de nekklem waarmee de 43-jarige hoofdverdachte uit Oostzaan hem verwurgde. Hij zit nog als enige vast, de drie anderen, onder wie de directeur, zijn woensdagavond vrijgelaten, al blijven ze wel verdachten.

Als het slachtoffer zou overlijden, zou niet langer sprake zijn van een poging tot doodslag, maar van doodslag, wat juridisch veel zwaarder weegt.

De vier werknemers van het sportcomplex stonden vorige week vrijdagavond te posten met onder meer een honkbalknuppel. Ze hielden de wacht omdat een insluiper de afgelopen maanden volgens hen al vijftien keer koolzuurcilinders voor de frisdrankinstallaties van de bar had gestolen, die per stuk 120 euro aan statiegeld opleveren. Rond half negen 's avonds betrapten ze de inbreker op heterdaad en mishandelden ze hem zo zwaar dat hij uiteindelijk in coma in het ziekenhuis belandde.

Tegenwicht aan gevormd beeld

De familie van het slachtoffer heeft advocaat Richard Korver in de arm genomen om 'tegenwicht te geven aan het beeld dat nu wordt geschetst', dat het slachtoffer een onverbeterlijke inbreker is die de pech had dat de werknemers de bezittingen van het Frans Otten Stadion beschermden.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat een eigenaar van zaken het recht heeft zijn lijf en goederen te verdedigen, mits het geweld proportioneel is. Andere politici namen het nog stelliger op voor de verdachten.

''Mijn cliënt vecht voor zijn leven, ligt in coma en het is maar zeer de vraag of hij daar ooit nog uitkomt,'' zegt Korver.

Hij zegt te betwijfelen of zijn cliënt wel heeft ingebroken. ''Dat moeten we nog maar eens zien of dat zo is. Iedereen zou met oordelen moeten wachten tot de politie zijn werk heeft gedaan en we te weten komen wat daar nu precies is gebeurd. Niemand schijnt zich te realiseren dat deze man ook familie heeft. Dit doet hen veel pijn.'' 
Ingewijden noemen de inbreker 'een kruimeldief'. Hij heeft wel een strafblad, maar daarop zouden geen zware misdrijven staan.

Advocaat Peter Plasman van de 38-jarige verdachte wil nog maar weinig over de zaak zeggen. ''Mijn cliënt stelt zich op het standpunt dat hij geen enkele strafbare handeling heeft gepleegd. Daar laten we het voorlopig bij.''