Amsterdam Bewaar

Vechtsportgala's vanuit de bajes georganiseerd

Freefighters Gilbert Yvel uit Nederland (L) en Cheile Kongo uit Frankrijk donderdag met elkaar in duel in de ArenA in Amsterdam tijdens een groot vechtgala. Foto ANP
Freefighters Gilbert Yvel uit Nederland (L) en Cheile Kongo uit Frankrijk donderdag met elkaar in duel in de ArenA in Amsterdam tijdens een groot vechtgala. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Een crimineel die twintig jaar cel uitzit voor een dubbele moord, organiseert  vanuit de gevangenis vechtsportgala's in de Passenger Terminal in Amsterdam. De freefightgala's van Golden Glory trekken duizenden bezoekers.

Het gaat om Ron Nyqvist (41), een bekende drugshandelaar die in het verleden aanvankelijk een goed contact en later een rivaal was van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra en Willem Holleeder.

Geconfronteerd met de informatie dat criminelen betrokken zijn bij de vechtgala's, reageert waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher geschrokken. Hij, justitie en politie zinnen op maatregelen.

Nyqvist schoot in 2001 de tweelingbroers Rob en Eric Driesen dood. Hij verdacht hen er van dat ze de bom hadden geplaatst die hem en zijn vriendin bijna het leven had gekost. Nyqvist maakte voorheen onderdeel uit van de 'Juliëtbende' van gewelddadige drugshandelaars. De kickbokser organiseerde al voor de moorden freefightgala's en ging daar na zijn veroordeling vanuit zijn cel mee door, bijgestaan door compagnon Bas Boon.

Golden Glory staat op naam van Nyqvists vriendin, maar hij maakt er geen geheim van dat hij de werkelijke eigenaar is. In het programmablad van het gala op 17 oktober 2009 laat Nyqvist zich interviewen als trotse organisator. Dat hij spreekt vanuit de cel blijft onvermeld. Op 16 oktober staat weer een nieuw gala gepland in de Passenger Terminal.

Compagnon Boon ziet geen probleem in Nyqvists rol. ''Die jongen heeft negen jaar geleden in zijn emotie iets lulligs gedaan waarbij je vraagtekens kunt zetten, maar wie de details kent, kan het begrijpen. Die jongens maakten plannen hem weg te maken,'' zegt Boon. ''Ron zit vast, maar ik betrek hem overal bij. Op papier regelen onze partners overigens alles. Vergunningen, het geld, de belasting.''

Dat een beruchte crimineel één van de twee grootste organisatiebureaus van vechtsportgala's leidt, is tekenend voor de verwevenheid van het steeds populairdere kickboksen en freefight met de onderwereld.

De andere grote promotor, It's Showtime, dat zaterdag het jaarlijkse kickboksgala houdt in de Amsterdam Arena, heeft eveneens banden met criminelen. Organisator Simon Rutz, zelf veroordeeld voor betrokkenheid bij bedreiging en mishandeling, werkt samen met Rini S., lid van de Amsterdamse Hells Angels en veroordeeld voor betrokkenheid bij het doodmartelen van een drugshandelaar. S. en zijn compagnon zijn de managers van vijf vechters die aantreden in de Arena.

De directie van de Arena en directeur Kouwenberg van de Passenger Terminal zien geen probleem met de gala's. Kouwenberg: ''Als de overheid de vergunningen afgeeft, gaan wij er van uit dat het goed zit.'' (PAUL VUGTS)

Lees vandaag in Het Parool een uitgebreid achtergrondverhaal over de freefightgala's in Amsterdam