Amsterdam Bewaar

Repressie én preventie in Zuidoost

Dit jaar waren er voor zover bekend 22 schietpartijen in Amsterdam-Zuidoost. Daarbij vielen drie doden. Vorige week kwam Ishmael Gumps om het leven bij een schietpartij. Foto Amaury Miller amaurymiller.nl
Dit jaar waren er voor zover bekend 22 schietpartijen in Amsterdam-Zuidoost. Daarbij vielen drie doden. Vorige week kwam Ishmael Gumps om het leven bij een schietpartij. Foto Amaury Miller amaurymiller.nl © UNKNOWN

AMSTERDAM - Om het vuurwapengeweld in Amsterdam-Zuidoost aan te pakken, is niet alleen repressie, maar ook preventie nodig. Naast extra politie-inzet en het aanpakken van wapenbezit, komt er daarom ook hulp voor jongeren die schulden hebben of geen werk kunnen vinden.

Dat zei burgemeester Job Cohen woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Hij garandeerde dat niet alleen hijzelf, maar ook de wethouders Lodewijk Asscher (onderwijs en jeugd) en Freek Ossel (werk en inkomen) zich gaan inspannen om de situatie in Zuidoost te verbeteren.

Dit jaar waren er voor zover bekend 22 schietpartijen in het Amsterdamse stadsdeel. Daarbij vielen drie doden. Cohen maakte eerder deze week al bekend een aantal extra maatregelen te nemen in Zuidoost. Zo kunnen drugsdealers binnenkort een gebiedsverbod van drie maanden krijgen. De gemeenteraad toonde zich woensdag tevreden over de aangekondigde aanpak.

Cohen stelde verder dat het erop lijkt dat er onder sommige inwoners van Zuidoost een subcultuur bestaat waarin wapenbezit normaal is. ''Wat wij constateren is dat we de afgelopen tijd heel veel wapenincidenten hebben gehad in Zuidoost terwijl dat in andere delen van de stad niet zo is.'' (ANP)

Foto Amaury Miller www.amaurymiller.nl