Binnenland Bewaar

Amsterdamse wapendieven in val gelokt

Via valse smsjes en de inzet van een undercoveragent heeft de Amsterdamse recherche de verdachten in de val gelokt van de diefstal van een enorme partij van 182 wapens uit schietclub Shooting Westpoint in Westerpark. Archieffoto ANP
Via valse smsjes en de inzet van een undercoveragent heeft de Amsterdamse recherche de verdachten in de val gelokt van de diefstal van een enorme partij van 182 wapens uit schietclub Shooting Westpoint in Westerpark. Archieffoto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Via valse sms'jes en een undercoveragent heeft de politie de verdachten in de val gelokt van de diefstal van een enorme partij van 182 wapens uit schietclub Shooting Westpoint in Westerpark, in juni 2009. Dat een rechercheur op deze manier onder een dekmantel werkt, is hoogst uitzonderlijk.

De undercoveragent deed zich voor als een kennis van medeverdachte Ömer A. (40) en benaderde één van de twee andere verdachten, Stefan K. (41), met het verhaal dat de eerste was gearresteerd en dat de wapens snel moesten worden weggehaald uit de 'stash', de bergplaats. Eerst had de recherche al anonieme sms'jes met die strekking verstuurd, ondertekend met 'je vriend'.

K. hapte, sprak af met de rechercheur en vertelde hem tijdens een middernachtelijke ontmoeting in Diemen dat hij met A. de inbraak had gepleegd, dat een vrouw in het complot zat die de sleutel van de schietclub had en dat de wapens naar de Turk Osman in Haarlem waren gegaan. (PAUL VUGTS)

Lees vandaag verder in Het Parool op pagina 2: Uitgeschakeld alarm
wijst op hulp van binnenuit