Amsterdam Bewaar

Massagesalons met seks nu ook buiten centrum

Een groot aantal masseuses biedt de klant een 'happy ending' aan en maakt zich daarmee schuldig aan illegale prostitutie. Chinese massagesalon Dong Fang in de Voetboogstraat. Foto Jean-Pierre Jans
Een groot aantal masseuses biedt de klant een 'happy ending' aan en maakt zich daarmee schuldig aan illegale prostitutie. Chinese massagesalon Dong Fang in de Voetboogstraat. Foto Jean-Pierre Jans © UNKNOWN

AMSTERDAM - De wildgroei aan dubieuze Chinese massagesalons waaiert uit over de stad. Dat komt door de maatregelen die stadsdeel Centrum heeft genomen om paal en perk te stellen aan de massagehuizen in het Wallengebied.

Een groot aantal masseuses biedt de klant een 'happy ending' aan en maakt zich daarmee schuldig aan illegale prostitutie. Alleen het Burgwallen gebied telt al 45 massagesalons. ''De meeste kunnen blijven maar daar blijft het wel bij,'' zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum. Vijf zaken moeten dicht.

Sinds 2 september is in het zogeheten 1012-gebied een wijziging van het bestemmingsplan van kracht. Daardoor kunnen massagesalons zich niet meer vrij vestigen in panden met een 'gemengde bestemming', bedoeld voor winkels en be- drijfjes die vallen onder de regeling voor het midden- en kleinbedrijf. De massagehuizen duiken nu buiten het oude centrum op, waar ze zich nog wel in panden met een gemengde bestemming kunnen vestigen.

Volgens de woordvoerder van stadsdeel Centrum is een sluitende controle op prostitutie in de salons nauwelijks uitvoerbaar. Een raamexploitant: ''Je ziet de mannen verlekkerd over het Singel lopen en vervolgens een massage- salon induiken.'' (FRANS BOSMAN/HANNELOES PEN)

Foto Jean-Pierre Jans