Binnenland Bewaar

Avondje kickboksen, avondje politiefuik

Leden van een motorclub in de Passagiersterminal aan een van de viptafels, à 3500 euro per tafel. Over de catwalk lopen de vechters naar de ring. Foto HET PAROOL
Leden van een motorclub in de Passagiersterminal aan een van de viptafels, à 3500 euro per tafel. Over de catwalk lopen de vechters naar de ring. Foto HET PAROOL © UNKNOWN

De politie controleerde de 'vips' van het vechtgala in de Amsterdamse Passagiers Terminal, zaterdagavond. Zes op de tien waren oude bekenden. Twaalf opgewonden Turken uit Rotterdam arriveren in hun sportieve bolides bij de Amsterdamse Passagiers Terminal, aan de Piet Heinkade, op weg naar hun viptafels rond de ring van kickboksgala United Glory.  Terwijl zijn broers zich kwaad maken omdat de politie ze aan de kant heeft gedirigeerd, overhandigt de bestuurder van de voorste sportwagen, een zwarte Maserati, zijn tasje aan een agent. Die telt tienduizend euro aan contanten.

Waarmee hij al dat geld zoal verdient? Een jongere broer oppert grijnzend allerhande opties. Tuinbenodigdheden, metaalbewerking, restaurants. De mannen laten zich uiteindelijk gelaten fouilleren en staan toe dat agenten hun auto's doorzoeken en hun identiteitspapieren natrekken. Meerdere leden van de groep komen voor in de politieregisters, stelt de bemanning van de vraagbaak op het hoofdbureau vast, maar er staan geen zaken open. De Rotterdammers mogen door.
Het is zaterdagavond kort voor aanvang van één van de vechtgala's die burgemeester Eberhard van der Laan uit de stad wil weren, omdat het in zijn ogen 'netwerkbijeenkomsten zijn voor criminelen'. De Turken zijn in de fuik gereden van de politie, die onder aanvoering van de sectie Zware Criminaliteit van de  recherche een verkeerscontrole houdt op de toegangsweg naar de parkeergarage die de vips is toegewezen.

De recherche en verscheidene  ondersteunende politieteams zijn uitgerukt om via de controles en via observaties binnen en buiten te bezien in hoeverre criminelen het gala beheersen. Het Parool loopt mee met de actie, waaruit uiteindelijk blijkt dat 60 tot 65 procent van alle gecontroleerden criminele antecedenten heeft - net zoals vorig jaar bij hetzelfde gala.

In beslag genomen
Een plukje Belgen, gekleed op het viparrangement, heeft een probleem. De zwarte Audi A5 met lederen interieur waarin zij zojuist zijn gearriveerd, staat in Griekenland als gestolen gesignaleerd en wordt in beslag genomen. De vier moeten straks maar zien hoe ze weer thuis komen.

Een Marokkaans contact van de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha heeft verderop net contant een openstaande boete voldaan. De goed geklede bestuurder van een crèmekleurige Hummer zit verstrikt in een warrig verhaal over zijn ontbrekende rijbewijs, dat hij in België als gestolen zegt te hebben opgegeven.

De Molukkers die in een buitenmodel Dodge zijn komen aanrijden ('Als ik in een Mercedes wilde rijden, nam ik wel een taxi'), laten hun antecedenten goedgehumeurd natrekken. De vijf inzittenden van een zwarte Hummer maken zich vrolijk om alle controles; net zoals zes leden van een motorclub uit het oosten van het land.

Niet de twee sjofele Amsterdammers wier grauwgrijze Volkswagen Polo detoneert tussen alle blinkende Audi's, BMW's en Mercedessen uit de duurdere klassen. Zij worden geboeid afgevoerd en trekken grimassen. In hun kofferbak staan twee dozen met 119 wietplantjes en ligt een honkbalknuppel. Eén van de mannen heeft zeven wikkels cocaïne op zak, plus nog een zakje coke. De ander zegt op straat nog dat hij de dozen wiet 'heeft gevonden', maar bekent op het hoofdbureau aan de Elandsgracht dat hij in zijn Amsterdamse woning een plantage heeft met zo'n tweehonderd planten. De politie en het daarin gespecialiseerde bedrijf Seon ontmantelen de plantage in het vervolg van de nacht.

Motoradepten
Twintig leden van de aan de Hells Angels gelieerde Molukse motorclub Satudarah maken hun entree als de kickbokswedstrijden al in volle gang zijn. Zij treffen op het vipdek een Finse delegatie van een andere motorclub waarin de recherche vanavond grote belangstelling heeft: de Rogues.

De als gewelddadig bekend staande motoradepten uit Finland worden aangevoerd door Jari T., een 45-jarige voortvluchtige drugshandelaar die in Finland nog drie jaar en vier maanden moet uitzitten voor zijn handel.

Een arrestatieteam had hem eerder vanavond graag onderweg naar het Glorygala van de weg gehaald, maar hij heeft de Passagiersterminal weten binnen te komen via de busgarage.

De observanten van de recherche houden de Finnen de hele avond in de gaten, zien dat ze volop handjes schudden met kennelijke kennissen en informeren het gereedstaande arrestatieteam als de delegatie het gala verlaat. Uiteindelijk wordt Jari T. in de binnenstad 'geveegd', zoals dat in recherchetermen heet, op de Nieuwezijds Voorburgwal pal voor het politiebureau.

De 1500 zitplaatsen - onder meer aan 228 viptafels waarvan de prijzen oplopen tot 3500 euro -zijn mede door alle negatieve publiciteit dit jaar niet allemaal bezet. Het blijft betrekkelijk rustig rond de ring, waarin de vechters een lange reeks wedstrijden afwerken.

Veel onderwereldfiguren uit het zuiden
Onder de gasten zijn opvallend minder Amsterdamse beroepscriminelen dan gebruikelijk, stelt de recherche vast. Wel zijn er veel onderwereldfiguren uit het zuiden van het land, waar Glory zijn wortels heeft. Golden Glory, waaruit het gala voortkomt, is opgericht door de Brabantse crimineel Ron Nyqvist, die banden had met de geliquideerde vastgoedbaron Willem Endstra en met Willem Holleeder. Nyqvist zit momenteel twintig jaar celstraf uit voor het doodschieten van twee broers in Brabant en houdt vanuit de gevangenis contact met zijn compagnons en de vechters.

De recherche stelt vast dat detectiepoortjes weliswaar ontbreken, maar dat de beveiliging alle bezoekers bij de ingang volgens afspraak fouilleert. Ook tijdens de wedstrijden heeft het beveiligingsbedrijf het gala prima in de hand. De observanten zien hoe de bewakers een opstootje onder enkele vips professioneel in de kiem smoren.

Openlijk drugsgebruik of al te excessieve drankgelagen neemt het observatieteam niet waar. Na afloop van het gala, zo rond middernacht, stroomt de Passagiersterminal rustig leeg. Het arrestatieteam wacht wijselijk met het 'vegen' van de Finse Rogues tot die zich zo ver van de Piet Heinkade hebben verwijderd dat de arrestatie van Jari T. niet tot ophef leidt onder de andere vips. (PAUL VUGTS)