Binnenland Bewaar

Bouw studentenkamers stokt

 Gestapelde (zee)containers op de NDSM-werf in Noord die dienen als huisvesting voor studenten.
Gestapelde (zee)containers op de NDSM-werf in Noord die dienen als huisvesting voor studenten. © ANP

Studentenkamerverhuurder Duwo legt de renovatie van studentenwijk Uilenstede stil. Het bedrijf vindt de bouw van 745 studentenkamers niet meer haalbaar nu het kabinet de huurregels heeft aangepast.

Het bedrijf zal ook studentenhuisvesting in de rest van Amsterdam heroverwegen. 'Als deze kabinetsplannen doorgaan, wordt er geen studentenkamer meer gebouwd en gaan de studentenhuisvesters failliet', zegt directeur Jan Benschop van Duwo.

Volgens de huurplannen van het kabinet mogen verhuurders in het vervolg maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde van een pand opstrijken. Duwo verwacht daardoor jaarlijks zeventien miljoen euro mis te lopen, op een omzet van 54 miljoen.

'We hebben het uitgerekend voor een populair studentenpand in Delft', zegt Benschop. 'Daar zou de huur van 189 naar 80 euro dalen. Huurverlaging is mooi, maar daardoor gaan wij als verhuurder onderuit. In Amsterdam verhuren we kamers inclusief voorzieningen voor 350, 360 euro. Als dat al te veel is ...'

Ook andere studentenhuisvesters en woningcorporaties kampen volgens de brancheorganisatie Kences met dat probleem. Duwo legt nu alle plannen voor nieuwe kamers stil, of dat nu om nieuwbouw, renovatie of de verbouwing van oude kantoren gaat. 'We zouden miljoenenverliezen leiden als we nu doorgaan.'

Lees vandaag meer in Het Parool.