Binnenland Bewaar

D66: kiezen tussen grond kopen of erfpacht

Huizen aan de Zandhoek aan het Westerdok.
Huizen aan de Zandhoek aan het Westerdok. © ANP

Nieuwe kopers van een woning in grote steden als Amsterdam moeten zelf kunnen bepalen of ze de grond kopen of onder erfpacht houden. Dat stelt de landelijke fractie van D66 voor.

'Wij willen dat mensen zelf kunnen kiezen, dan zullen veel huizenbezitters ook de grond kopen. En dat levert de gemeente eenmalig flink wat geld op. Maar met de huidige erfpachtconstructie worden burgers voor een voldongen feit gesteld, dat is niet goed,' vindt D66- Kamerlid Kees Verhoeven.

Het systeem van erfpacht zoals Amsterdam dat heeft, is volgens Verhoeven 'niet meer van deze tijd' en geeft problemen. Zo bleek vorig jaar dat een deel van de 180.000 woningen op erfpachtgrond wellicht onverkoopbaar was, omdat banken door strengere regels ineens geen financiering meer wilden verstrekken.

Amsterdam is eigenaar van ongeveer tachtig procent van alle grond binnen de gemeentegrenzen. Een groot deel wordt in erfpacht uitgegeven. De laatste jaren is er veel ophef over de erfpacht.  

Melkkoe
Makelaars, burgers en politieke partijen beschuldigen de gemeente ervan deze constructie als 'melkkoe' te gebruiken. Ook lopen verschillende rechtszaken over de hoogte van de canon en hebben veel huizenbezitters bezwaar gemaakt tegen de rekening die ze krijgen.

Moderniseren
Het plan van D66 kan Amsterdam flink raken in de portemonnee: door de inkomsten uit erfpacht stromen jaarlijks tientallen miljoenen de gemeentekas binnen. Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) wil de regeling moderniseren, maar de linkse partijen in de raad houden aan de erfpacht vast.

In januari stelde D66 in de gemeenteraad al voor om particulieren de mogelijkheid te geven de grond onder hun huis te kopen.