Binnenland Bewaar

Huizenprijs Amsterdam daalt 5 procent

© anp
© anp © UNKNOWN

De prijzen van een gemiddeld koophuis in Amsterdam zijn het afgelopen kwartaal vijf procent gedaald tot 236.000 euro. De prijzen daalden sneller dan in de rest van Nederland, waar de prijzen in dezelfde periode nog geen twee procent zakten.

 De vijver onverkochte woningen in Amsterdam telt inmiddels 8539 huizen, meer dan de makelaars in een heel jaar verkopen, tegen 7795 huizen een kwartaal eerder.  

Dit blijkt uit de vandaag in Amsterdam bekendgemaakte verkoopcijfers van makelaarsvereniging NVM over het laatste kwartaal van 20111.
Vergeleken met een jaar geleden liggen de huizenprijzen 6,7 procent lager. Door de sterke teruggang van de prijzen in het laatste kwartaal is ook het jaarcijfer van Amsterdam slechter dan de landelijk gemiddelde daling van ruim vier procent.

Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), onderdeel van makelaarskoepel NVM, spreekt van een plotselinge prijscorrectie aan het einde van het jaar, na een wisselend beeld.
'Het eerste kwartaal was er een prijsdaling van 2,1 procent, het tweede kwartaal een stijging van 2,4 procent, en in het derde kwartaal was er een lichte daling, van 1,5 procent. De doorslag voor het stemmingsbeeld gaf de genoemde daling van vijf procent in het laatste kwartaal.'

Tevens geeft Voogd aan dat kopers in de stad kleinere woningen zijn gaan kopen. 'Dat is het geval als de huizenprijzen sneller dalen dan de vierkante meterprijs,' aldus Voogd. 'En die daalde minder hard, met
3,1 procent.'

Strengere eisen banken
Voogd: 'Wat je ziet is dat starters per se de woningmarkt op willen. 
Doordat de banken strengere eisen stellen kunnen sommige huizenzoekers een bepaalde categorie huizen niet meer kopen en wijken uit naar een goedkopere woning. '

Het aantal verkochte woningen in Amterdam steeg nog licht, met 1,2 procent tot 1789 woningen. Daar is Voogd blij mee. 'In het eerste kwartaal 2009 zakte het aantal verkochte woningen in Amsterdam onder de 1500 woningen. Er kwam herstel en ook nu de crisis aanhoudt blijven we bijna 1800 huizen per kwartaal verkopen.' Heet aantal transacties liggen op het niveau van 2003 en 2004.

Dat de prijzen teruggaan wijt Voogd aan de voorraad woningen die te koop staan en de verminderde leencapaciteit van huizenzoekers. 'We verkopen dezelfde aantallen als we in goede jaren verkochten.' Maar er staat een enorme voorraad huizen te koop.

De vijver onverkochte woningen in Amsterdam telt inmiddels 8539 huizen, meer dan de makelaars in een heel jaar verkopen, tegen 7795 huizen een kwartaal eerder. In 2007 lag het aanbod onder de 3000 woningen.

Deels verklaart Voogd het grote aanbod uit het feit dat de verlaagde overdrachtsbelasting van zes tot twee procent tot juli gegarandeerd is. 'Iedereen wil dit voorjaar verkopen.'

De tijd dat een huis gemiddeld te koop staat in de stad, liep iets verder op, van 79 dagen in het derde kwartaal tot 82 dagen in het laatste kwartaal.

De huizenprijzen in Nederland daalden 1,7 procent tot gemiddeld 223.000 euro. In heel 2011 daalden de prijzen vier procent. De vierkante meterprijs zakte ook, 1,7 procent in het laatste kwartaal en over een heel jaar genomen 4,1 procent.

De voorraad onverkochte woningen nam landelijk ook opnieuw fors toe, van 163.367 huizen in het derde kwartaal tot 171.103 woningen in het laatste kwartaal.Dat is bijna twee keer zo veel dan de 89.210 woningen die de makelaars in een heel jaar verkopen.