Amsterdam Bewaar

Groot project Rem Koolhaas in Rotterdam

 De internationaal beroemde, maar van oorsprong Rotterdammer Koolhaas noemt het een wonder dat het project nu eindelijk van de grond komt. Foto GPD
De internationaal beroemde, maar van oorsprong Rotterdammer Koolhaas noemt het een wonder dat het project nu eindelijk van de grond komt. Foto GPD © UNKNOWN

ROTTERDAM - Aan de oever van de Maas in Rotterdam verrijst de komende vier jaar een 'verticale stad', ontworpen door Rem Koolhaas. Het project De Rotterdam bestaat uit drie torens van ongeveer 150 meter hoog. Er komen onder meer kantoren, woningen, een hotel, winkels en cafés en restaurants in.

Volgens de architect gaat het om een soort bundeling van kleinere gebouwen tot een groter geheel. ''Het zal bijzonder spannend werken in de dagelijkse praktijk'', denkt hij. Het complex komt op de Wilhelminapier.

Het ontwerp is al tien jaar oud. De internationaal beroemde, maar van oorsprong Rotterdammer Koolhaas noemt het een wonder dat het nu eindelijk van de grond komt. ''Tien jaar voorgeschiedenis komt in een keer tot realisatie. In de stad die ik het beste ken; dat is nog steeds zo.'' Hij heeft zich wel afgevraagd of het ontwerp nog wel modern en fris genoeg was om met de moderne architectuur mee te doen. Het voldoet nog in alle opzichten.

Ironisch genoeg is het de financiële crisis die de bouw van het 'grootste nieuwbouwproject van Nederland' mogelijk maakt. Eerder durfden aannemers niet aan dergelijke ingewikkelde projecten te beginnen of wilden ze dat niet. De bouw is ook goedkoper, doordat de materialen, zoals staal, minder kosten. Het project is begroot op 340 miljoen euro.

De Rotterdam vormt een schakel tussen het noorden en zuiden van de stad. Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam kondigde de bouw vrijdag aan. De stad is erg blij met ''De Rotterdam'', niet te verwarren met het SS Rotterdam. Volgens Karakus bieden dergelijke projecten houvast aan de bewoners. Ze leveren veel werkgelegenheid op en de gebouwen op de Wilhelminapier (Kop van Zuid) verbinden de Maasoevers met elkaar en daarmee de bevolking.

De gemeente geeft de grond op de Wilhelminapier in erfpacht uit. Het complex gaat voor koeling en verwarming gebruikmaken van het Maaswater. De laatste snufjes op het gebied van energiebesparing komen er in. Ook aan het indammen van de CO2-uitstoot is gedacht. (ANP)