Amsterdam Bewaar

Laatste gat Piet Heinkade wordt bebouwd

Zo moet de Piet Heinkade naast de Passenger Terminal Amsterdam er eind 2012 uitzien. Foto Hans van Heeswijk Architecten
Zo moet de Piet Heinkade naast de Passenger Terminal Amsterdam er eind 2012 uitzien. Foto Hans van Heeswijk Architecten © UNKNOWN

AMSTERDAM - Hoewel zestien procent van de Amsterdamse kantoren in de stad leegstaat, is begonnen met de bouw van de Piet Hein Buildings, pal naast de Passenger Terminal Amsterdam, de aanlegplaats voor cruiseschepen.

De gemeente kondigde deze week aan minimaal een miljoen vierkante meter kantoorruimte uit bouwplannen te schrappen, maar had wel toestemming gegeven voor de bouw van de Piet Hein Buildings, een complex van vijf kantoorgebouwen aan de Piet Heinkade - waarmee nog weer eens een oppervlakte van 26.000 vierkante meter aan kantoorruimte aan het areaal wordt toegevoegd.

De gebouwen zijn ontworpen door de architecten Hans van Heeswijk en Dick van Gameren. Onder de grond komt een semiopenbare parkeerkelder en aan de IJoeverkant komt een busstation voor 25 bussen voor PTA, zoals de passagiersterminal heet. Het complex moet eind 2012 klaar zijn.

Met de bouw van de Piet Hein Buildings wordt de gapende bouwput naast de PTA na tien jaar gevuld. Het is het laatste grote bouwproject aan de Piet Heinkade, waar in de afgelopen tien jaar al moderne woon- en werkgebouwen zijn verrezen. Daarvoor stonden er pakhuizen en andere bedrijfsgebouwen, die voor een deel zijn geslopt en voor een andere deel in de nieuwbouw zijn opgenomen.

Nieuw Europa
Het project begon tien jaar geleden als Nieuw Europa, als verwijzing naar het gesloopte pakhuis Europa dat voorheen op die locatie stond.

Toen was de grond nog in handen van ontwikkelaar Amplan, die in 2007 wel de eerste paal voor het kantorencomplex sloeg, maar vervolgens ruzie met de gemeente kreeg, waarna de bouw stil kwam te liggen.

Aanvankelijk zou nog vierduizend vierkante meter meer kantooroppervlakte gebouwd worden.

De nieuwe ontwikkelaar, Piet Hein Buildings BV, gefinancierd door de steenrijke familie Nefkens, laat weten geen problemen met de verhuur van de nu te bouwen ruimte te verwachten.

Dat optimisme is gebaseerd op de goede locatie, vlak bij het Centraal Station.

De ontwikkelaar merkt op dat met de nieuwe kantoren 'uit de binnenstad weggetrokken kantoorgebruikers terugkomen naar het hart van Amsterdam, wat een positieve uitwerking heeft op de leefbaarheid van het centrum'. (JOOST ZONNEVELD)