Amsterdam Bewaar

Krakers bedreigen Amsterdamse politiechef en officier

Krakers bedreigen Amsterdamse politiechef en officier
© UNKNOWN

AMSTERDAM - De woningen van officier van justitie Otto van der Bijl en politiecommissaris Leen Schaap in Amsterdam worden 24 uur per dag bewaakt vanwege dreigementen uit de kraakbeweging. Vandaag gaat de wet in die kraken verbiedt.

Het huis van de openbare aanklager, die het optreden tegen de krakers voor justitie coördineert, is beklad. De naam van zijn partner staat op de gevel geschreven. Aan zijn kind wordt ook gerefereerd. 'Een ongeluk zit in een klein hoekje,' staat er verder. In de buurt zijn teksten geklad: 'Otto ben je thuis?' De politie heeft al teksten verwijderd.

Op de activistensite Indymedia is een oproep gedaan een bom te plaatsen onder de auto van commissaris Schaap, die maandag in deze krant zei dat 'zijn handen jeuken om een eind te maken aan enkele schrijnende situaties (van overlast gevende kraakpanden) in de stad'. Het kenteken van Schaaps auto staat in de oproep genoemd.

Vandaag treedt de antikraakwet in werking die kraken verbiedt en op grond waarvan de Amsterdamse 'driehoek' van gemeente, politie en justitie ongeveer tweehonderd kraakpanden willen ontruimen.

Voor de krakers zijn officier van justitie Van der Bijl en commissaris Schaap de gezichten van de ontruimingsploeg. (PAUL VUGTS)