Amsterdam Bewaar

Kraakbeweging kondigt nieuwe acties aan

Krakers worden zondag wakker op de Dam in Amsterdam. Ze hebben de nacht in tenten doorgebracht uit protest tegen het kraakverbod, dat 1 oktober ingaat. Foto ANP
Krakers worden zondag wakker op de Dam in Amsterdam. Ze hebben de nacht in tenten doorgebracht uit protest tegen het kraakverbod, dat 1 oktober ingaat. Foto ANP © UNKNOWN
 Er zijn in de Amsterdam nog ongeveer 1500 'echte krakers', zo blijkt uit cijfers van de Vrije Universiteit. In de hoogtijdagen waren dat er ongeveer 20.000.  

AMSTERDAM - De kraakbeweging laat de week voor het van kracht gaan van de antikraakwet flink van zich horen. De krakers hebben verscheidene acties aangekondigd, waaronder workshops en discussies, maar ook nieuwe kraakacties. Zondag werd bekend dat een groep krakers het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde in Amsterdam heeft gekraakt. Ook hebben twintig krakers een pand van de Universiteit Utrecht bezet.

De politie Utrecht heeft laten geen actie te ondernemen tegen de krakers. De Amsterdamse politie wilde niet zeggen of ze actie onderneemt tegen de krakers.

Een grote groep krakers hield in de nacht van zaterdag op zondag een slaapactie op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de antikraakwet. Een paar honderd krakers deden mee aan de nachtelijke actie.

Vanaf 1 oktober is kraken officieel verboden, maar of het tot massale ontruiming van kraakpanden komt is nog maar de vraag. Gemeenten staan niet te trappelen om de wet uit te voeren. Zo laten de gemeenten Groningen, Amsterdam, Breda en Nijmegen weten niet direct tot ontruiming over te willen gaan.

Burgemeester van Nijmegen Thom de Graaff wijst voor de handhaving van het kraakverbod naar het Openbaar Ministerie. En de stad Groningen heeft in juni een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat de gemeente ''terughoudend moet zijn met de uitvoering''. ''Het wordt geen heksenjacht'', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Socioloog Eric Duivenvoorden, die de kraakbeweging al jaren volgt, zegt zelfs dat de antikraakwet niet gaat werken vanwege de houding van de gemeenten. Die zullen volgens hem alleen bij overlast of concrete plannen van de eigenaar in actie komen na een rechterlijk bevel tot ontruiming van een kraakpand.

Het lijkt er op dat gemeenten kraken niet als een groot probleem zien. Het aantal kraakpanden is de laatste tientallen jaren sterk verminderd. Zo is in Amsterdam het aantal kraakpanden de laatste jaren gedaald tot twee- à driehonderd. Er zijn in de hoofdstad nog ongeveer 1500 'echte krakers', zo blijkt uit cijfers van de Vrije Universiteit. In de hoogtijdagen waren dat er ongeveer 20.000. In Groningen zijn momenteel tussen de tien en vijftien gekraakte panden, in Breda zijn het er vijftien.

En dan is er nog de 'antikraakindustrie', die zal ervoor zorgen dat er na 1 oktober bijna niets verandert, zo voorspelt Duivenvoorden. Onder antikraakindustrie verstaat hij de commerciële bedrijven die tegen soms forse bedragen woningen en bedrijfspanden 'beschermen' tegen leegstand door er mensen in te laten wonen. Volgens de socioloog verdienen die bewakingsbureaus er flink aan.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat niet te juichen bij de nieuwe wet tegen kraken. Volgens de vereniging zijn financiële prikkels een beter instrument in de strijd tegen de leegstand, bijvoorbeeld een heffing die eigenaren moeten betalen als hun pand lang leeg staat.

De VNG zegt dat gemeenten wel zullen meewerken als het Openbaar Ministerie besluit om kraakpanden te ontruimen. ''Als er dan om politie wordt gevraagd voor het rondje ontruimen, werken de gemeenten natuurlijk wel mee'', zegt een woordvoerster. (ANP)