Stadsgids Bewaar

Thuiseten: In alles een superoma

Thuiseten: In alles een superoma
© Dingena Mol

Voor Esther was het een feest om bij tante Ens te zijn: de ronde oma met een knotje had geweldige verkleedkleren en maakte ouderwetse gerechten.

Wie? Esther Miskotte (44) kunstenaar, kinderboekenmaker en groepsleerkracht
Waar? Wolbrantskerkweg
www.esthermiskotte.nl

Tante Ens was, even denken, een volle nicht van de oma van Esther Miskotte. Ze was half-Duits en als iemand niesde, wenste ze je 'Gesundheit, Glück, Zufriedenheit'. Haar naam 'Aenchen' kon Esther als kind nauwelijks uitspreken. Dus werd het tante Ens. De echte oma van Esther was lang en dun, maar tante Ens was precies zoals je je een oma voorstelt: rond met een knotje.

De oma's woonden samen in het negentiende-eeuwse herenhuis bij het hertenkamp in Assen, dat nog door de vader van de oma van Esther in 1910 was gekocht. Daar voerden de dames tot ze eind jaren negentig overleden een vooroorlogse huishouding. Met een huishoudboekje dat tot op de cent klopte, een zilverdoek om het bestek op te poetsen, koffie uit de koffiemolen en boodschappen van de kruidenier.

Naar de supermarkt, dat wilden ze niet. In verkleedkisten op zolder lagen de pothoedjes die de dames opdeden toen ze in de jaren dertig in Lausanne en Lutry gingen studeren, en de baljurken die ze droegen. Het was allemaal heel geweldig als je als kleinkind op driehoog in Amsterdam woont. Het was vreselijk om naar huis te moeten.

Oeh, en tante Ens kon zo goed koken. Allemaal ouderwetse gerechten, waarvan ze de recepten opschreven in een receptenboek. Suddervlees, macaroni met ham en kaas, ossentong, pommes dauphine. En dan de toetjes! Stoofperen, gepofte appels, hemelse modder. Eén keer in de week aten ze groentesoep. Oma liet de bouillon trekken, tante Ens deed de rest.

Toen Esther op haar zevende alleen nog maar vegetarisch wilde eten, kreeg ze vegetarische soep, met een gepocheerd ei erin of een bakje met raclettekaas ernaast. Er waren toen nog geen vegetarische balletjes.

Inmiddels heeft Esther een eigen variant. Ze heeft ontdekt dat de bouillon van bospaddenstoelen de smaak goed benadert. En dat de vegetarische balletjes even gebakken moeten worden voordat ze in de soep gaan.

'Wie is een held?' vroeg Esther een paar jaar geleden in een kringgesprek in de klas. Toen bleek dat de helft van de kinderen hun oma noemde. Zo kwam ze op het idee voor haar prentenboek: Superoma en de redding van Blauwbil (Uitgeverij Clavis, 2013) dat net is verschenen. De superoma in het boek is helemaal rond met een knotje. Precies als tante Ens.


Recept
Ouderwetse maar vegetarische groentesoep van tante Ens 

Ingrediënten
1 grote ui, 8 kruidnagels, 1/2 bosje selderij, olijfolie, 2 bouillonblokjes (bospaddenstoelen AH), zakje soepgroente (met prei, ui, wortel en selderij en eventueel bloemkool), vermicelli, vegetarische balletjes van AH, peterselie, zout en peper

Bereiding  
Steek de kruidnagels in een stukje ui. Snijd de rest klein, samen met het blad van een paar takjes selderij. Fruit ui, kruidnagels en selderij in wat olijfolie. Doe er 1,5 liter water bij. Laat een kwartiertje koken en vis daarna de kruidnagels uit de soep.

Snijd ondertussen de soepgroente fijn en de vegetarische balletjes in stukjes. Fruit de groente kort in een koekenpan met wat olijfolie en doe bij de soep. Laat vijf minuten meekoken. Doe nog iets later de vermicelli erbij.

Bak de balletjes in olijfolie en doe ze bij de soep. Laat niet te lang meekoken want anders worden ze te zacht. Serveer de soep met kleingesneden selderij, peterselie en zwarte peper. Eet er zoals de oma's van Esther toast, boter en kruidnagelkaas bij.