Geen Groene Draeck, en ze krijgen een toespraak van Ali B

Zal ik alvast een geheim verklappen? Dat feest op 30 april wordt een zeperd. Alles gaat tegenvallen, om de eenvoudige reden dat alles wat er tot nu is getoond, bedacht, gezegd en gedaan, een mislukking is.
Het interview met Willem en Máxima: een tegenvaller.

Het debat erover: een tegenvaller. Er keken wel veel mensen naar, maar die zagen toch het toneelstuk: De schizofrenen spelen normaal.
Gisteren werd hetKoningslied gepresenteerd en daar ga ik het niet eens over hebben, want dat lied is zo gênant slecht, dat je je alleen maar kan schamen als je het hoort.

Trouwens, dat het slecht zou worden wisten we al, want de melodie was gestolen. En gestolen goed gedijt niet. Nou ja, wel bij de koninklijke familie.

Het was saai
Maar zelfs het enthousiasme waarmee mensen als Wijers de leuke dingen moesten onthullen die ons op inhuldigingsdag blij en feestelijk zouden moeten stemmen, mislukte volkomen. Hij was saai. Je kon aan hem zien dat hij niet wist wat nou de gimmick was van alles wat was bedacht. 'En dan gaan we allemaal het Koningslied meezingen.' Het was alsof hij uit onkunde zijn feestmuts aan zijn kont had gebonden.

Waren wij enthousiast over een tocht door de grachten, die gaat dus niet door. Er wordt nu een beetje heen en weer gevaren over het IJ. Dus teleurstelling. Varen de koning en koningin dan op het IJ heen en weer in zo'n mooie rondvaartboot? Nee. Teleurstelling. In de Groene Draeck? Ook niet. Teleurstelling. De koning en koningin worden rondgedreven in een liggende koelkast met wat celraampjes.

En worden ze dan toegesproken door Pierre Bokma? Nee, teleurstelling. Door Gijs Scholten van Aschat dan? Nee, teleurstelling. Halina Reijn, Carice van Houten? Nee, het is Ali B. geworden. Een lieve jongen, maar toch erg B. en veel Ali, als u begrijpt wat ik bedoel. Teleurstelling.

En dan die dromen die we mochten opsturen. Dromen doe je als je slaapt, dus dat wordt ook niets. Ja, een saai boek. Ik vrees dat als je een analyse zou loslaten op de dromen van de Nederlander, elke psychiater zou oordelen dat de patiënt snel opgesloten moet worden. Dat kan je al zien aan dat Koningslied.

De humeurigheid onder de Amsterdammers groeit en groeit.
De zeperd heeft nu al koninklijke allure.