Wij zijn van feest, van neuken op de plee, van coke snuiven, joints roken

Beste Pieter Hilhorst.

Jonge vriend, doe het niet! Je bent geen wethouder, Pieter. Je bent een leuke, linkse, literaire fladderaar, protograchtengordel, compleet met bakfiets waarin je - niet eens je eigen - kinderen naar een of andere ideologische kakschool brengt, en je weet dat ik je als collega-columnist en radiopresentator bijzonder graag mag. Daarom zeg ik het je nogmaals, in alle oprechtheid en liefde: zie ervan af!

Je zult het best kunnen, maar wij, columnisten, schrijvers, opiniemakers, moeten de politiek niet in. Als je politicus wordt, verlies je je kritische vermogen, je scherpte, je moed en je daadkracht. Dat komt doordat je te veel zult zien waarvoor je blind moet blijven, en te veel zult weten waarover je dient te zwijgen. Het enerzijds-anderzijds zal door je aderen stromen en je hart zal alleen nog harder kloppen als een bevallig compromis in zicht is. Pieter, zo zijn wij toch niet?

Wij zijn van feest, van neuken op de plee, van coke snuiven, joints roken en lekker dikke glazen whisky drinken, terwijl we van geilheid van tak naar tak slingeren om te kijken of ergens nog wat leuks te doen is, en ondertussen spelen we met de ballon die wereld van de politiek heet.

Zo ben jij ook, Pieter Hilhorst! Pieter, kom terug naar ons. Je bent de opvolger van Johan Cruijff, als je begrijpt wat ik bedoel, je bent de Job Cohen van Wouter Bos. Je weet dat anderen in jouw partij door de keuze voor jou gepasseerd zijn. Het ongeloof van sommigen was gisteren al te lezen. Je kent de politiek, je weet dat je politieke trawanten, zonder dat je het doorhebt, aan je stoelpoten zullen zagen.

Ik heb hier je boek Souffleur van de macht, waarover ik je nog heb geïnterviewd. Dat boek leest nu als een draaiboek van je eigen politieke carrière. We spraken over de moraal in je boek op die laatste bladzijde, als tegen de burgers wordt gezegd: 'Aanvaard daarom deze ene les van een oude meester. Wees op uw hoede. Politici haten u. Maar u geeft hun ook reden u te haten. U koketteert met uw simplisme. Hou daarmee op. Ontneem ze hun alibi. Ontwikkel uzelf.'

Jij wordt nu die politicus, Pieter, die politicus die ons haat.