Aldus Frans Timmermans, die zichzelf graag omschrijft als 'superdemocraat', maar dat dus niet is.

Ik zal u iets vertellen over onze democratie. Laat ik dat eens doen aan de hand van een willekeurige politicus. Even kijken ... Frans Timmermans. Maar eerst: Geert Wilders.

Tegen Geert Wilders zijn duizenden cartoons getekend. Tegen Geert Wilders zijn duizenden artikelen geschreven. Tegen Geert Wilders zijn een stuk of tien boeken uitgegeven. Tegen Geert Wilders zijn verschillende documentaires gemaakt. Tegen Geert Wilders zijn toneelstukken gemaakt. Tegen Geert Wilders zijn processen gevoerd. Er zijn schilderijen tegen Geert Wilders geschilderd.

De meeste journalisten zijn tegen Geert Wilders, zo bleek uit de polls van Maurice de Hond. Dus zijn ook de meeste journalisten in Hilversum tegen Geert Wilders. Ook de journalisten bij de Nederlandse kranten hebben eigenlijk een hekel aan Wilders.

Vind ik dat erg? Helemaal niet. Dat je aan iemand een hekel hebt en dat niet onder stoelen of banken steekt, hoort in een democratie. Maar het is niet genoeg.

Frans Timmermans van de PvdA vindt dat de partij van Wilders, de PVV, niet in onze rechtsstaat thuishoort. Hij zet, lees ik, 'vraagtekens bij het bestaansrecht van de PVV'. Wilders zou 'gedwongen moeten worden elementen van de rechtsstaat te omarmen, zoals het onderschrijven van de Grondwet'.

Aldus Frans Timmermans, die zichzelf graag omschrijft als 'superdemocraat', maar dat dus niet is. De PVV verbieden? Omdat Geert geen leden wil? Dat zou tegen de rechtsstaat zijn? De PvdA'er Timmermans wil dat de kiezers alleen mogen stemmen op partijen die Frans Timmermans wil. En hoezo erkent Wilders de Grondwet niet? Hij wil misschien artikel 7 veranderen, maar daarvoor hebben we een Tweede Kamer: om wetten te maken en te veranderen als dat nodig is. Je hebt trouwens een tweederde meerderheid nodig voor een grondwetswijziging.

Uit mijn lijstje van wat er allemaal met Wilders aan de hand is (probeer zo'n lijstje ook eens te maken over de islam of Allah, Frans - gaan we gezellig kijken wat er met onze rechtsstaat gebeurt) blijkt juist dat onze rechtsstaat uitstekend werkt. Al is de partij van Wilders zelf niet democratisch gestructureerd (dat was de SP ook lange tijd niet), je kunt er wel of niet op stemmen. Onze toekomstige minister van Buitenlandse Zaken - Frans wordt genoemd - is of een schijndemocraat, of niet zo slim. Ik vrees beide.