Opinie Bewaar

Toename van criminaliteit vind ik minder erg dan afname van vrijheid

Toename van criminaliteit vind ik minder erg dan afname van vrijheid
© Jean-Pierre Jans

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

De mensenrechten kunnen nu al naar het antiquariaat

'Theodor, ik had zo gehoopt dat je een mens zou zijn,' zei een ver familielid. 'Ben ik dan geen mens? Wat ben ik dan?' 'Je bent zo... zo onmenselijk. Je wilt niet iedere vluchteling welkom heten.' 'Nee, niet iedere vluchteling,' zei ik voor de duizendste keer.

Door mijn menselijkheid in twijfel te trekken, stelde het familielid zich boven mij, want zij was natuurlijk een uitzonderlijk goed mens.

Aan dat 'mens' (mensch) zit een interessant aspect.

Al die asielzoekers zijn inderdaad ook mensen. Dat betekent - naast een hoeveelheid lievelingen en schattebouten - ook criminelen, verkrachters, oplichters, noem maar op. Mensen.

Daarbij nemen die asielzoekers, mensen dus, hun eigen cultuur mee, hun eigen gebruiken, hun eigen vooroordelen, hun eigen tradities, hun eigen opvattingen, zoals mijn Indische tantes Indië meenamen uit Indië.
Ik geloof niet dat bijvoorbeeld de Syrische cultuur nauw aansluit op de onze. Ben ik daar bang voor? Ja. Kan ik het tegenhouden? Nee. Dus?
Dus ik denk dat we vanaf heden op bijna alles moeten inleveren. Vooral op onze vrijheid.

En natuurlijk zal de criminaliteit toenemen, domweg door het wederzijdse onbegrip - van beide kanten - en omdat er meer mensen in ons land zijn. Maar een toename van criminaliteit vind ik, gek genoeg, minder erg dan een afname van de vrijheid. Die afname zal ook betekenen dat de democratie onder druk komt te staan, die staat nu al onder druk. Dus waar mijn ouders - en ik in mindere mate - voor gestreden hebben, gaat vanaf nu bergafwaarts.

De mensenrechten kunnen nu al naar het antiquariaat. We moeten vechten aan de zijde van Assad, we doen al alles om Poetin niet te kwetsen, we drijven handel met Saoedi-Arabië en binnenkort verwelkomen we Turkije in Europa, waar nog steeds journalisten gevangen worden gezet.

Wie is nog een 'mens'? Wat is nog een mens? Hoe menselijk zijn wij tegenover de asielzoekers, en zij tegen ons?

Uit menselijkheid wil ik mijn menselijke plicht doen en wat asielzoekers opnemen, maar niet te veel en liefst diegenen die zich aan ons willen aanpassen. Het gaat me niet om het geld, maar juist om die waarden waarvan ik vind dat ze menselijk zijn en waarvoor behoorlijk wat offers gebracht zijn.

Elk zoogdier op aarde heeft een ruggengraat, behalve de mens, denk ik wel eens.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.