Opinie Bewaar

Zogenaamde heilige boeken horen in de bibliotheek, naast Mein Kampf

Theodor Holman
Theodor Holman © Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Wegens bezigheden buitenshuis heb ik niet al het politieke nieuws kunnen volgen. En dus vernam ik gisteren pas dat Geert Wilders een motie had ingediend om de Koran uit de vergaderzaal van de Tweede Kamer te laten verwijderen. Iedereen was tegen die motie geweest, behalve de leden van de PVV.

Als ik daar had gezeten, zou ik zeker vóór hebben gestemd en zou ik meteen hebben gevraagd of ook die andere boeken die daar alleen maar liggen te verstoffen (zoals de Bijbel en weet ik wat voor sprookjesboeken nog meer), uit de vergaderzaal konden worden verwijderd.

Want waarom liggen die daar? Wij kennen toch een scheiding van kerk en staat? Moet de voorzitter iets kunnen opzoeken, terwijl ze omringd is door honderden tablets en smartphones? Of is het pure symboliek?

Het is pure symboliek. Maar wat is het symbolische dan? Dat we in God geloven, dat veel mensen in God of Allah geloven? Dat we daar respect voor moeten hebben?

De Ethica van Spinoza ligt ook bij die Heilige Boeken, maar Spinoza was geen echte atheïst. Voor atheïsten en antitheïsten zoals ik ligt er niets, want politiek vindt men ons nog steeds gevaarlijk. Waarom? Omdat we inderdaad geen respect hebben voor sprookjesboeken die alleen maar oproepen of hebben opgeroepen tot oorlogen en haat. Men kan honderd, duizend, tienduizend keer beweren dat het geloof vrede, barmhartigheid of weet ik wat voor moois betekent, maar onze planeet zou er een stuk vredelievender uitzien als deze boeken niet serieus waren genomen.

Ik hoorde Alexander Pechtold van D66 ergens zeggen - ik meen in Pauw - dat hij Wilders in deze niet had willen steunen omdat van verwijdering van de Koran een verkeerd signaal zou uitgaan: namelijk dat islamieten zouden kunnen denken dat wij hen niet respecteren.

Dit is nu de redenering waarmee je alles kunt goedpraten. Ik vind dat niet één geloof respect verdient, juist omdát ik meen dat alleen sommige mensen respect verdienen. Ik respecteer dus islamieten en katholieken en noem het rijtje maar op, maar als het zo ter sprake komt, zal ik hun meedelen dat ik hun geloof kinderachtig, armoedig, zeer gevaarlijk, morbide en dus volstrekt achterlijk vind.

Zet die zogenaamde Heilige Boeken in de bibliotheek, naast Mein Kampf. Daar horen ze! Niet in de tempel der democratie.


Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.